Lahodné bazalkové pesto
Bazalkové pesto je vynikající k dochucení těstovin, ale hodí se i ke grilované zelenině, pečeným bramborám a skvěle chutná na opečené bagetce.
Potřebovat budete 2 šálky čerstvých listů bazalky, ½ šálku strouhaného parmazánu, ½ šálku extra panenského olivového oleje, ⅓ šálku piniových oříšků, 3 stroužky nasekaného česneku, sůl a pepř dle chuti.
Bazalkové listy rozmixujte s piniovými oříšky. Přidejte česnek a parmezán, znovu dejte mixovat. Snižte otáčky a pomalu přilévejte olivový olej. Na závěr osolte a dochuťte pepřem.
Bazalkové pesto může sloužit jako doplněk mnoha pokrmů, ale chutná výborně smíchané třeba jen s těstovinami. Stačí lžíce pesta, porce těstovin a máte rychlou a dobrou večeři. Piniové oříšky jsou drahé a nemají je všude, avšak pesto můžete připravit i s jinými oříšky. Zkuste mandle nebo kešu. Při přípravě pesta je důležité použít pouze otrhané lístky bez stonku. Je to proto, že stonek nemá žádnou chuť a pesto by pak nebylo tak výrazné. Hotové pesto vydrží v lednici i několik dní, avšak má tend…
Olej z blanšírované bazalky
Pro bazalkový olej je charakteristická mechová zelená barva. Je výtečný do zeleninových salátů, na čerstvá rajčata a uplatní se při přípravě jídel italské kuchyně.
Přichystejte si 1,5 šálku čerstvých listů bazalky a ¾ šálky kvalitního olivového oleje.
Středně velký hrnec naplňte přibližně z poloviny vodou a dejte vařit. Listy bazalky vložte do cedníku a pouze na 10 až 60 sekund ponořte do vroucí vody. Ihned poté cedník s bazalkou přemístěte do nádoby s ledovou vodou, aby se prudce zchladily. Listy šetrně osušte pomocí papírových utěrek a vložte do mixéru nebo kuchyňského robota. Přilijte olej a důkladně rozmixujte. Nakonec můžete ještě přefiltrovat přes jemné sítko.
Jak na sušenou bazalku
Pokud se urodilo opravdu hodně bazalky a není čas ji zpracovat, můžete ji jednoduše nasušit. Sušená bazalka má navíc oproti té čerstvé výraznější chuť i vůni.
1. Sušení v troubě
Listy rostliny opláchněte a rozložte na čistou utěrku, aby oschly. Můžete je i nechat 1 až 2 dny zavadnout, následné sušení bude kratší. Poté listy rozložte na plech vyložený pečícím papírem a sušte alespoň 1,5 hodiny při teplotě nepřesahující 60 °C. Jakmile se bude bazalka drolit mezi prsty, je hotovo.
2. Sušení v sušičce
Omyté listy bazalky se rozloží na pláty sušičky tak, aby se navzájem nepřekrývaly. Suší se při teplotě zhruba 45 °C, případně se navolí režim „bylinky“, pokud jím spotřebič disponuje. Doba sušení se pohybuje mezi 3 až 12 hodinami, čas závisí na teplotě a výkonu sušičky.
3. Sušení volně na vzduchu
Tentokrát se netrhají listy, ale sklízí se celé natě. Stonky se ve spodní části pevně svážou provázkem a celý svazek se zavěsí na suchém a teplém místě, ve kterém dobře cirkuluje vzduch. V jednom svazku by nemělo být více než 6 natí, aby bazalka dobře uschla.
Voňavé pečené brambory plné úžasných bylinek. Jsou skvělou přílohou k masu nebo jako chuťovka. Hodí se k česnekovým dipům nebo s tatarskou omáčkou.
Co ještě vědět o bazalce
Bylinka se většinou nevaří, používá se ve studené kuchyni, případně se přidává do již hotových jídel.
Bazalka není pouze chutným zeleným kořením, ale rovněž léčivou rostlinou. Chrání buňky před oxidativním stresem, pozitivně ovlivňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, působí protizánětlivě a pečuje o duševní zdraví.
Listy ukrývají silice, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, ale také dávku vitamínů, minerálních látek a antioxidantů.
Rostlina patří mezi jednoletky. Pěstovat ji lze přímo na zahrádce nebo i doma v nádobě. Nejlépe se jí daří v propustné a na živiny bohaté zemině.
Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com, masterclass.com, lacademie.com, simplyrecipes.com, liveeatlearn.com