Základní postup vaření fazolí
Fazole nejdříve propláchněte ve studené vodě.
Prohlédněte je a odstraňte z nich případné nečistoty (např. drobné kamínky).
Příprava fazolí se neobejde bez předchozího namočení. V hrnci s vodou je nechte stát přibližně 8 hodin, klidně ale i přes celou noc.
Fazole slijte a propláchněte.
Poté nasypte fazole zpátky do hrnce a zalijte novou vodou.
Přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, snižte teplotu, přikryjte poklicí a na mírném plamenu vařte dle předepsaného času podle druhu fazolí.
V průběhu vaření občas zkontrolujte, zda není třeba přidat vodu. Také sejměte pěnu, jestliže se na povrchu vody vytvořila.
Osolte teprve, jakmile začínají fazole měknout.
Rychlá metoda máčení fazolí
Fazole propláchněte, vytřiďte nečistoty a dejte do hrnce. Zalijte vodou v poměru zhruba 3 až 5 šálků vody na 1 šálek fazolí. Vařte 2 až 3 minuty a poté nechte ve vodě ještě 1 hodinu odležet. Nakonec fazole sceďte, propláchněte a v nové vodě uvařte obvyklým způsobem.
Tato metoda je výrazně kratší, ale fazole mohou mít větší tendenci se rozpadat.
Jak dlouho se vaří fazole
Doba vaření jednotlivých druhů fazolí se liší, je proto třeba se řídit pokyny výrobce. Dobu vaření lze o něco zkrátit předchozím delším namočením.
Velké druhy fazolí – alespoň 90 až 120 minut
Černé fazole – 60 až 90 minut
Červené fazole – 60 až 90 minut
Malé bílé fazole – 30 až 60 minut
Fazole adzuki – zhruba 30 až 45 minut
Fazole mungo – asi 25 minut
Kolik fazolí uvařit
Během vaření fazole zvětší svůj objem, a proto může být obtížné odhadnout správné množství, pokud je nevaříte příliš často. Jestliže si nevíte rady, na 1 porci použijte přibližně 100 gramů suchých fazolí.
Že jsou luštěniny zdravé o tom nemůže být pochyb. Kdo jim nepřišel na chuť v klasické úpravě, jistě rád sáhne po nejrůznějších pomazánkách. Lehce pikantní pomazánka s tvarohem vám bude chutnat.
Jak udělat fazole, aby nenadýmaly
Mnozí lidé se vyhýbají fazolím kvůli jejich tendenci nadýmat, což je způsobeno obsaženými oligosacharidy, které jsou pro člověka nestravitelné.
Tyto nepříjemné projevy můžete eliminovat hned několika způsoby:
dodržuje správný postup přípravy fazolí
vodu během máčení můžete vyměnit i vícekrát
fazole zařazujte do jídelníčku postupně
během vaření přidejte saturejku, kmín, tymián bobkový list nebo majoránku
kromě bylinek můžete přidat i mořskou řasu
Jsou fazole jedovaté?
Fazole jsou skutečně toxické, kdy mohou způsobit nepříjemné gastrointestinální potíže v podobě nevolnosti, zvracení a průjmu. U malých dětí je toxicita fazolí obzvláště nebezpečná a může mít až fatální následky.
To vše se ale týká pouze syrových nebo nedovařených fazolí. Toxicitu lze úplně eliminovat, pokud fazole alespoň na 5 hodin namočíte do vody. Poté vodu vždy slijte a pro vaření použijte novou. Podle výzkumů se již po prvních 10 minutách vaření toxin zcela zničí a fazole jsou zcela bezpečné ke konzumaci.
Každá fazolka ukrývá malou porci zdraví
Fazole jsou výživné, zdravé a nízkokalorické. Pokud si je budete dopřávat pravidelně, tělo vám za to poděkuje. Mají vysoký obsah rostlinných bílkovin a jsou bohatým zdrojem vlákniny, která přispívá k normálnímu trávení. Kromě toho je v nich zastoupeno nezanedbatelné množství železa, hořčíku, draslíku, zinku a vitamínu B.
Svým složením přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem, napomáhají udržet normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi a pečují o zdraví srdce.
Tikka masala je jedno z tradičních indických jídel. Jedná se o krémovou rajčatovou omáčku, která se podává ve své neveganské verzi s kuřecím masem s bílými fazolemi. Fazole jdou nahradit cizrnou nebo i tofu. Jídlo je veganské a neobsahuje žádné živočišné výrobky. Je to způsob jak chutně odlehčit jídelníček a zařadit bezmasé jídlo. Všechno koření i přísady snadno pořídíte v běžném supermarketu. Pokrm podávejte s indickým chlebem naan, quinoou nebo basmati rýží. Recept na indický chléb naan najdet…
Fazole a hubnutí
Fazole můžete zařadit bez obav i do redukčního jídelníčku. Mají totiž nízký obsah kalorií, přesto jsou zajímavým zdrojem energie. A protože jsou plné bílkovin, dokážou zasytit na delší dobu, takže zabraňují přejídání.
Zdroje: cooksmarts.com, webmd.com, montemlife.com, statefoodsafety.com, foodsafetynews.com, thespruceeats.com