Voňavá majoránka: Všestranný kulinářský expert s benefity

Drobná bylinka s pronikavou vůní a lahodnou chutí je oblíbeným zeleným kořením. Jídlo nejenom krásně dochutí a provoní, ale zároveň má úžasný přínos pro lidské zdraví. Užijte si její chuť a zdravotní pozitiva třeba ve formě bylinkového másla nebo voňavého čaje.

Reklama

Jak chutná majoránka

Majoránka je ceněná pro svůj jedinečný chuťový profil, kterým obohatí širokou škálu jídel. Její chuť je výrazná, pikantní a zároveň lehce nahořklá. Pochlubit se může také pronikavou, avšak příjemnou vůní.

Kam se hodí majoránka

Majoránka se uplatní při přípravě bohaté palety masových i zeleninových jídel. Zde je několik příkladů, kdy s touto voňavou bylinkou nesáhnete vedle:

  • bramborová jídla a bramboráky

  • dochucení rajčatových a jiných omáček

  • na drůbeží, vepřové, hovězí a skopové maso

Reklama

  • do domácích bylinkových másel

  • zabíjačkové dobroty

  • tradiční bramboračka a další polévky

  • oživení luštěnin, zejména fazolí

  • do slaného pečiva a koláčů

Kdy přidat majoránku do jídla

Majoránka by se měla dávat do jídla až v samotném závěru přípravy pokrmu, to znamená v posledních minutách vaření. V opačném případě by se příliš prohloubila její nahořklá chuť. Sušenou majoránku těsně před přidáním promněte v prstech, lépe se tak rozvine její aroma.

Nasušenou nebo raději čerstvou?

Zatímco některé bylinky ztrácí nasušením svou sílu, kdy jejich charakteristická chuť a aroma ztrácí původní intenzitu, pro majoránku to naštěstí neplatí. V kuchyni ji lze proto bez obav používat čerstvou, stejně jako sušenou.

Pokud při vaření nahrazujete čerstvou majoránku sušenou, použijte ⅓ uvedeného množství.

Majoránka versus další bylinky a koření

Přestože je majoránka sama o sobě hodně voňavá a má výraznou chuť, lze ji dobře kombinovat s některými dalšími druhy bylinek a kořením. Její vlastnosti se dobře doplňují především s česnekem, tymiánem, kmínem, rozmarýnem a červenou paprikou.

Majoránkovo-tymiánové máslo

Budete potřebovat 1 máslo, 5 stroužků drceného česneku, 1 lžíci čerstvého tymiánu, 1 lžíci čerstvé majoránky a sůl dle chuti.

Máslo nechte při pokojové teplotě povolit. Poté ho důkladně promíchejte s česnekem a bylinkami, na závěr dosolte. Hotové bylinkové máslo dejte utuhnout na několik hodin do lednice v uzavíratelné nádobě nebo zabalené do potravinářské fólie. Lze ho i naplnit do formiček na led a zamrazit.

Majoránkovo-tymiánové máslo se hodí na grilované steaky a pečené maso, servírovat ho můžete i s bramborovou kaší a dalšími bramborovými pokrmyr.

Co léčí majoránka

Bylinka je bohatá na hořčík a je zajímavým zdrojem draslíku, vitamínu A a K. Kromě toho obsahuje i folát, silice, třísloviny a hořčiny. Svým složením je prospěšná pro lidské zdraví a může se pochlubit řadou zdravotních benefitů:

  • podporuje normální činnost trávení

  • je účinná pro pročištění organismu

  • pomáhá při úzkostech a emoční nerovnováze

  • posiluje přirozenou obranyschopnost organismu

  • má pozitivní vliv na játra a střevní trakt

  • působí jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidačním stresem

  • udržuje normální hladinu cukru v krvi

  • příznivě ovlivňuje hormonální zdraví žen

Majoránce se připisují také antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. V aromaterapii se často využívá majoránkový olej, který se osvědčil zejména při emočním vypětí a stresu, stejně jako v případě nespavosti.

Jak připravit majoránkový čaj

Do šálku nasypte ¼ lžičky sušené majoránky a zalijte právě vroucí vodou. Zakryjte a nechte 3 minuty louhovat. Poté bylinný nálev sceďte, ještě teplý popíjejte. Hořkou chuť můžete zmírnit přidáním 1 lžičky medu.

Zdroje: masterclass.com, spiceandlife.com, thekitchn.com, webmd.com, thespruceeats.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 7.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama