Jak tedy domácí listové těsto připravit?
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
250 g studeného másla
5 g soli
125 ml studené vody
Postup přípravy:
- Připravte si všechny suroviny a pracovní plochu. Důležité je, aby byly všechny ingredience studené, což pomůže těstu vytvořit křehké vrstvy.
V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky.
Hmotu rychle promíchejte, aby vzniklo hrubé drobení. Můžete použít prsty nebo metlu.
Postupně přilévejte studenou vodu a míchejte, dokud se nevytvoří hrubé těsto. Nepřidávejte vody příliš, jde jen o to, aby se suroviny spojily.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 minut.
Po odpočinku těsto vyndejte z lednice a na pomoučené ploše ho rozválejte na obdélníkový tvar.
První skládání: Přeložte jednu třetinu dolní části těsta nahoru a přes ni překryjte horní třetinu. Měla by vzniknout třívrstvá konstrukce. Toto je první ze tří skládání, která se budou opakovat.
Těsto otočte o 90° a znovu jej rozválejte na obdélníkový tvar. To je druhé skládání.
Postup z bodu 7 a 8 opakujte ještě jednou (celkem 3x skládání).
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici dalších 30 minut až hodinu.
Listové těsto je nyní připravené k použití. Můžete jej použít podle receptu na slané nebo sladké pokrmy.
Výroba a použití listového těsta otevírá nekonečné možnosti pro přípravu chutných a lákavých dobrot. Jeho tenké a křehké vrstvy přidávají jemnost a texturu každému pokrmu, ať už je sladký nebo slaný.
Pár tipů na sladká potěšení z listového těsta
Jablečný štrůdl
Suroviny:
Listové těsto
Vejce
Cukr krystal
Rozinky
Ořechy
Skořice
Strouhanka
4 ks jablek
Postup:
Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami a ořechy. Jablečnou směs položíme na těsto se strouhankou.
Posypeme skořicí a cukrem.
Těsto zavineme a tím vytvoříme štrúdl. Potřeme vejcem. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě (asi 200 °C) a občas znovu přetřeme vejcem.
Listové šátečky s náplní z tvarohu, pudinku a meruněk
Suroviny:
Listové těsto
6 meruněk
1 tvaroh
¼ l mléka
1 vanilkový pudink
Cukr dle chuti
1 špetka skořice
1 vejce na potření
Postup:
Uvaříme pudink dle návodu na obalu a osladíme podle chuti. Meruňky nakrájíme najemno.
Do teplého pudinku zamícháme tvaroh, skořici a meruňky.
Těsto rozválíme a nakrájíme na stejně velké čtverce. Doprostřed poklademe pudinkovou směs a zabalíme.
Plech vyložíme pečicím papírem a vyskládáme na něj připravené šátečky.
Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 °C dorůžova.
Křehké listové těsto se dá připravit na sladko nebo na slano. Nejčastěji ho připravujeme na způsob jablečného štrůdlu. Skvělé jsou ale i kremrole plněné bílkovým sněhem nebo šlehačkou. Příprava listového těsta vyžaduje poměrně dost času a také trochu trpělivosti. Výsledek však stojí za to. Z uvedeného množství uděláte cca 20 kremrolí.
Nutella šneky
Suroviny:
Listové těsto
Nutella
Vejce na potření
Postup:
Těsto si rozválíme na obdélníkový plát a potřeme Nutellou. Smotáme a nakrájíme na 1,5 cm široké plátky. Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme při 180 °C dorůžova.
Koláč Piňa Colada
Suroviny:
Listové těsto
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
3 lžíce cukru krystal
5 lžic mletého kokosu
165 ml kokosového mléka
1 lžíce Solamylu
1 lžíce rumu
Ananas čerstvý nebo kompotovaný
Postup:
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, na něj dáme listové těsto, propícháme a cca 5 minut v troubě předpečeme (asi 160 °C).
Tvaroh, vejce, cukr, kokos, kokosové mléko, Solamyl a rum smícháme dohromady do hladkého krému.
Na předpečené těsto dáme vrstvu ananasu, zalijeme krémem, navrch opět pár kousků ananasu. Pečeme na 160 °C cca 40 minut.
Listové bochánky s krémem
Suroviny:
Listové těsto
1 Créme Olé pudink bez vaření vanilka
50 g másla
1 lžíce cukru krupice
1 žloutek
Troška mléka
Postup:
Pudink připravíme podle návodu. Plech vyložíme pečicím papírem.
Máslo vyšleháme s cukrem, nejlépe v hrníčku a vmícháme do hotového pudinku.
Dáme cca na 2 hodiny do lednice ztuhnout – krém je trochu řídký.
Listové těsto nakrájíme na kousky 5x8 cm, potřeme žloutkem smíchaným s troškou mléka, položíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 15 minut, dozlatova.
Po vystydnutí překrojíme bochánky v půli, naplníme krémem a přiklopíme. Dáme do lednice.
Pár tipů na slané dobroty z listového těsta
Pizza šneky
Suroviny:
Listové těsto
Uzeniny
Sýry
Pizza koření
Bazalka
Tymián
Olivový olej
Kečup
Sůl
Pepř
Postup:
Těsto si rozválíme na obdélníkový plát.
Potřeme kečupem, posypeme kořením, poklademe plátky uzenin (šunka, slanina aj.) a poklademe sýry (Eidam aj.)
Listové těsto zabalíme jako štrůdl a potřeme olivovým olejem.
Štrůdl rozkrájíme na malé šneky, které dáme na pečicí papír do trouby péct podle návodu na obalu těsta (cca 210 °C na 20 minut podle trouby).
Sýrové tyčinky
Suroviny:
Listové těsto
Hladká mouka na poprášení
Olivový olej
Ementál
Čedar
Eidam
Šunka
Kmín
Vejce a potření
Sůl hrubozrnná
Postup:
Připravíme plech a vyložíme ho pečicím papírem. Troubu rozpálíme na 200 °C.
Z listového těsta vyválíme dvě stejně velké placky.
Šunku nakrájíme na menší kostičky a sýry nastrouháme.
Jednu placku těsta potřeme olivovým olejem, posypeme šunkou a sýrem.
Přiklopíme druhým těstem a lehce přejedeme válečkem, aby se těsta přilepila k sobě.
Pak placky nakrájíme na proužky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí a zatočíme několikrát do spirály.
Pečeme v troubě zhruba 10-12 minut.
Závin s mletým masem
Suroviny:
500 g listového těsta
500 g mletého masa
150 g sýru
½ chilli papričky
2 vejce
1 klobása
Hrst slunečnicových semínek
Pepř
Sůl
Vejce a semínka na potření
Postup:
Listové těsto rozdělíme na dva kusy a každý rozválíme.
Mleté maso smícháme se sýrem nastrouhaným nahrubo, velkou hrstí slunečnicových semínek, vejcem, osolíme, opepříme a přidáme chilli. Zamícháme a masovou směs natřeme na listová těsta.
Klobásu rozkrojíme na čtvrtky, položíme na kraj a závin smotáme, dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Propícháme vidličkou. Rozšleháme vejce, potřeme jím záviny, posypeme semínky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 45-60 minut.
Párky v listovém těstě
Suroviny:
2 ks listové těsto
10 ks vepřových párků
Hořčice
Kečup
2 vejce
Černé sezamové semínko
Kmín
Sůl
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech si vyložíme pečicím papírem a na něj dáme těsto vyválené do obdélníku.
Po délce těsta v pěti řadách naneseme v tenké vrstvě střídavě hořčici a kečup a na to poklademe po dvou párcích za sebou.
Okraje těsta i mezery mezi párky potřeme rozšlehanými vejci.
Z druhého těsta odstraníme pečicí papír, těstem opatrně překryjeme párky a prstem přimáčkneme podélné mezery mezi párky.
Ostrým nožem nebo rádýlkem nařežeme na jednohubky.
Potřeme rozšlehanými vejci, posypeme sezamem, kmínem a solí a dáme do předehřáté trouby na 200 °C upéct dozlatova.
Špenátový závin s nivou
Suroviny:
Listové těsto
3 stroužky česneku
Sušená chilli paprička
300 g mražený listový špenát
3 PL smetany ke šlehání
Sůl
150 g rozdrobené nivy
1 vejce
Postup:
Na másle opečte 3 pokrájené stroužky česneku a 1 rozdrobenou sušenou chilli papričku.
Přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.
Prochladlou náplň promíchejte s 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte, závin potřete vajíčkem a v troubě předehřáté na 200 °C upečte dozlatova.
Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz