Čerstvé zeleninové saláty
Nezbytným doplňkem ke grilovanému masu jsou lahodné zeleninové saláty. Vyzkoušejte směsku různých druhů listové zeleniny, jako je špenát, rukola nebo ledový salát, s přídavkem čerstvé zeleniny jako rajčata, okurky, papriky, nebo dokonce avokádo. Můžete také přidat kousky syrové červené cibule nebo plátky cukety, které dokonale doplní chuť grilovaného masa. Na dochucení použijte bylinky, citronovou šťávu a kvalitní olivový olej.
Náplně do pečiva
Pokud máte rádi grilování burgerů, sendvičů nebo hot dogů, nezapomeňte na výběr lahodných náplní a omáček. Klasické varianty jako kečup a majonéza jsou samozřejmě vždy dobré, ale zkuste také experimentovat s novými kombinacemi. Například guacamole, jalapeňos, marinovaná cibule nebo arašídová omáčka mohou vašemu jídlu dodat zajímavou chuťovou dimenzi.
Omáčky
Grilované maso vynikne s omáčkou. Kromě klasické barbecue omáčky se podívejte na další možnosti. Pestré omáčky jako chimichurri, tzatziki, hoisin nebo mangová salsa dodají masu osvěžující a pikantní chuť. Nemusíte se omezovat pouze na jednu omáčku – nabídněte svým hostům výběr různých omáček, aby si každý mohl vybrat podle své chuti.
Plátek kuřecího masa, marináda ze sáčku, kyselá okurka, kečup nebo hořčice. Ano, tak opravdu vypadaly počátky grilování v Česku. Dnes už jsme jistě dál, nakládání masa a zeleninové saláty jako přílohu jsme dotáhli k dokonalosti. Chybí jen výtečná domácí omáčka. Přinášíme tipy na oblíbené, doma připravené omáčky a dipy ke grilování.
Pečené brambory
Křupavé a zlaté brambory jsou klasickým doplňkem ke grilovanému masu. Můžete je připravit jako hranolky, pečené brambory se slaninou a sýrem nebo dokonce jako bramborový salát. Nezapomeňte na dochucení bylinkami a kořením podle vašeho gusta.
Pestré rýže a těstoviny
Rýže a těstoviny jsou další skvělou volbou jako přílohy ke grilovanému masu. Vyzkoušejte například směs rýže s přídavkem zeleniny a bylinek, která dodá jídlu pikantní a osvěžující chuť. Pokud preferujete těstoviny, zkuste penne nebo fusilli s různými druhy omáček, jako je rajčatová omáčka s bazalkou nebo sýrová omáčka s oreganem.
Grilované zeleninové pokrmy
Nezapomeňte na vegetariány a milovníky zeleniny. Grilovaná zelenina může být skvělou přílohou i samostatným pokrmem. Vyzkoušejte grilované papriky, cukety, lilek nebo dokonce celé kukuřice. Dochutit je můžete bylinkami, olivovým olejem a mořskou solí.
Salsa a chutney
Oslňte své hosty pestrými salsami a chutney. Od pikantní rajčatové salsy po sladké mangové chutney, existuje nespočet možností, které vylepší chuť grilovaného masa. Můžete si je vyrobit doma nebo zakoupit ve specializovaných obchodech.
Na jablkové čatní naleznete spoustu receptů. Tento je oblíbený u nás, protože máme rádi jen velmi mírně pálivé pokrmy. Proto jsme zkoušeli několik kombinací, až jsme došli k tomuto receptu. Čatní podáváme ke grilovanému masu nebo k sýrům.
Nápoje
Citrusové limonády
Připravte si domácí limonády s osvěžujícími citrusovými příchutěmi. Zkuste kombinovat citrony, limety, pomeranče nebo grep s vodou, cukrem a ledem. Můžete také přidat lístky máty nebo bazalky pro extra osvěžení.
Sangria
Sangria je klasický letní nápoj, který si vychutnáte spolu s grilovaným masem. Smíchejte červené nebo bílé víno s čerstvým ovocem, jako jsou jahody, pomeranče, citrony nebo broskve. Přidejte trochu džusu a popřípadě perlivou vodu nebo sodu. Nechte nápoj v chladničce odpočívat a než se pustíte do jídla, nalijte si sklenku osvěžující sangrie.
Pivní degustace
Grilování a pivo jdou ruku v ruce. Prozkoumejte různé druhy piv a experimentujte s jejich kombinací s grilovaným masem. Vyzkoušejte světlá a osvěžující piva k lehčím masům, jako je kuřecí nebo rybí maso, a tmavá a silnější piva k výraznějším masům, jako je hovězí nebo vepřové. Nebo si vytvořte vlastní pivo-mix a vychutnejte si unikátní chuťový zážitek.
Bezalkoholické koktejly
Pokud preferujete bezalkoholické nápoje, nezapomeňte na chutné koktejly. Vyzkoušejte kombinace ovocných džusů, sodovky, sypaného ledu a čerstvého ovoce. Můžete si vytvořit svůj vlastní unikátní nápoj a experimentovat s různými přísadami jako bazalka, zázvor nebo přírodní sirupy.
Klasický ledový čaj
Ledový čaj je skvělým osvěžením ke grilovanému masu. Můžete si připravit černý, zelený nebo bylinkový čaj a ochladit ho trochou ledu. Přidejte citron nebo mátu pro osvěžení a lahodný zážitek.
Mojito
Tento klasický koktejl s rumem, limetkou, cukrem, sodou a lístkem máty je skvělou volbou pro letní grilování. Jeho osvěžující chuť se skvěle doplňuje s grilovaným masem a přidává jídlu tropický nádech.
Víno
Pokud preferujete víno, nezapomeňte vybrat správný druh, který se hodí k vašemu jídlu. K červenému masu se obvykle hodí plné a kořeněné červené víno, zatímco k bílému masu se doporučuje lehčí a osvěžující bílé víno. Pro objevení nových chutí si můžete také vybrat rosé nebo sekt jako alternativu.
Zeleninové šťávy
Pokud preferujete zdravější možnosti, vyzkoušejte zeleninové šťávy. Smíchejte čerstvou zeleninu, jako je okurka, špenát, mrkev nebo celer, s trochou citrónové šťávy a zázvorem. Tento osvěžující nápoj nabízí vitamíny a minerály, které posílí váš organismus během grilování.
Kokosová voda
Pokud hledáte hydrataci a tropický nádech, zkuste kokosovou vodu. Je přírozeně osvěžující a bohatá na elektrolyty, což je skvělé pro hydrataci během letního grilování.
Ledová voda s ovocem a bylinkami
Jednoduchý a zdravý nápoj, který dodá osvěžení během grilování, je ledová voda s přidaným ovocem a bylinkami. Přidejte do vody plátky citronu, jahody, mátu nebo bazalku a nechte ji chladit v lednici. Po čase se příjemně promísí chutě a vytvoří skvělý osvěžující nápoj.
Nezapomeňte, že grilování je příležitostí k experimentování a objevování nových chutí. Nebojte se zkoušet nové přílohy, omáčky a nápoje, které budou dokonale ladit s grilovaným masem. S těmito tipy se vaše grilovací sezóna stane nezapomenutelnou a každý vaše pokrmy ocení.
Zdroje: milujigrilovani.cz