Kouzlo tkví v dokonale vyvážené konzistenci
Nejzákladnější těsto na palačinky tvoří pouze 3 ingredience: hladká mouka, mléko a vejce. Stavebním kamenem je mouka, mléko dodává vláčnost a jemnost, zatímco vejce drží těsto krásně pohromadě. Aby byl výsledek perfektní, je třeba zvolit správný poměr surovin.
Husté těsto by se po pánvi rovnoměrně nerozprostřelo, zatímco pokud by bylo příliš řídké, mělo by tendenci se trhat.
Základní recept na palačinky
Budete potřebovat 200 g kvalitní hladké mouky, 400 ml polotučného mléka, 2 vejce a špetku soli.
Do mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte vejce, špetku sůl a pouze asi ⅓ z celkového množství mléka. Šlehejte a až po chvíli dolijte zbytek mléka. Znovu vyšlehejte, aby vzniklo homogenní těsto, které není ani husté ani příliš řídké.
Nepřilnavou pánev s rovným dnem vymažte olejem nebo přepuštěným máslem (ghí) a rozehřejte na střední teplotu. Nalijte na ní přibližně 2 až 3 polévkové lžíce těsta a pohybem pánve nechte rozprostřít po celé ploše. Z obou stran smažte dozlatova.
Uvedené množství vystačí přibližně na 8 palačinek, záleží na jejich tloušťce a průměru pánve.
Nejlepší palačinky jsou tenké a vláčné. K tomu je důležité mít správnou konzistenci těsta. Pokud budete mít těsto moc husté, nepovede se vám jej správně rozlít po pánvi. Dodržte proto uvedený poměr mléka a mouky, palačinky se zajisté povedou. Aby byly ještě lepší, přidejte do těsta kousek rozpuštěného másla. Těsto si můžete klidně připravit den předem a nechat v ledničce. Ráno pak budete mít palačinky ke snídani cobydup.
Bezlepkové pohankové palačinky
Potřebujete 120 g pohankové mouky, 65 g univerzální bezlepkové mouky, 300 ml mléka, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¾ lžičky jedlé sody, ½ lžičky soli a 1 velké vejce.
Mléko rozmíchejte s citronovou šťávou, nechte zhruba 5 minut odpočinout. Poté do něj zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Do druhé mísy nasypte obě mouky, cukr, jedlou sodu a sůl. Promíchejte, doprostřed udělejte důlek a nalijte do něj mléčnou směs. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Smažte obvyklým způsobem.
Čím naplnit palačinky
Kromě klasické varianty, kterou představuje jahodová marmeláda se šlehačkou, existuje i spousta dalších možností, s čím palačinky podávat.
Sladké variace
Moučkový cukr + čerstvá citronová šťáva
Nutella + sekané ořechy + plátky čerstvých jahod
Řecký jogurt + karamelizovaný ananas
Mascarpone + cukr + mražené lesní ovoce
Čokoládová ganache + plátky banánu
Javorový sirup + pekanové ořechy
Kompotovaná mandarinka + zakysaná smetana
Oblíbené palačinky můžete připravit i bez vážení. Prověřený hrníčkový recept zaručí, že se palačinky nebudou trhat. Proslazené těsto už není nutné cukrovat.
Slané variace
Ricotta + špenát + slaninový džem
Volské oko + strouhaný tvrdý sýr
Vejce + špenát + niva
Houbová praženice
Smetanový sýr + šunka + mletá červená paprika
Míchaná vejce + strouhaný parmazán
Uzený losos + lučina + čerstvé bylinky
Věřili byste, že jsem ve 30 letech poprvé dělala palačinky? V dětství je mamča dělala, ale já je nikdy moc nemusela. Teď zpětně nechápu proč a zařazuji na jídelníček mezi oblíbená jídla 🙂 👍 Dnes si spolu uvaříme slanou variantu, takže pojďme na to 😉
Sladko-slané variace
Jablečné pyré + špetka skořice + kousky opečené slaniny
Plátky hermelínu + brusinkový džem
Tenká vrstva javorového sirupu + plátky křupavé slaniny
Tipy pro ještě lepší výsledek
Palačinkové těsto je vhodné nechat před přípravou chvíli odležet, vždy mu dovolte si odpočinout alespoň 5 minut. Pokud máte dostatek času, můžete dát těsto 30 minut vychladit do lednice.
Těsto nalévejte pouze na dobře rozehřátou pánev.
K nalití těsta na pánev používejte naběračku. Můžete tak nabrat dostatek těsta a nalít ho v jediném kroku.
Dbejte na to, aby bylo těsto na pánvi rozprostřené rovnoměrně, snadno toho docílíte zakroužením pánve ihned po nalití těsta.
Jakmile těsto utuhne, udělají se na něm drobné puchýřky a začne se odlepovat od pánve, je nejvyšší čas placku otočit.
K otočení používejte obracečku na palačinky, snížíte tím riziko, že se těsto potrhá.
Palačinky jsou nejchutnější, pokud se podávají ještě čerstvé.
Zdroje: kingarthurbaking.com, erudus.com, sainsburysmagazine.co.uk, thespruceeats.com, inspiredtaste.net