Tajemství výroby palačinek: Jak na geniální placku z pánve

Vláčná, tenká a chutná placka patří k oblíbeným dobrotám, kterou milují nejen děti. Palačinky můžete připravit v nekonečném množství variací, a proto nikdy neomrzí. Naučte se je dělat jako opravdový šéfkuchař.

Reklama

Kouzlo tkví v dokonale vyvážené konzistenci

Nejzákladnější těsto na palačinky tvoří pouze 3 ingredience: hladká mouka, mléko a vejce. Stavebním kamenem je mouka, mléko dodává vláčnost a jemnost, zatímco vejce drží těsto krásně pohromadě. Aby byl výsledek perfektní, je třeba zvolit správný poměr surovin.

Husté těsto by se po pánvi rovnoměrně nerozprostřelo, zatímco pokud by bylo příliš řídké, mělo by tendenci se trhat.

Základní recept na palačinky

Budete potřebovat 200 g kvalitní hladké mouky, 400 ml polotučného mléka, 2 vejce a špetku soli.

Do mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte vejce, špetku sůl a pouze asi ⅓ z celkového množství mléka. Šlehejte a až po chvíli dolijte zbytek mléka. Znovu vyšlehejte, aby vzniklo homogenní těsto, které není ani husté ani příliš řídké.

Nepřilnavou pánev s rovným dnem vymažte olejem nebo přepuštěným máslem (ghí) a rozehřejte na střední teplotu. Nalijte na ní přibližně 2 až 3 polévkové lžíce těsta a pohybem pánve nechte rozprostřít po celé ploše. Z obou stran smažte dozlatova.

Reklama

Uvedené množství vystačí přibližně na 8 palačinek, záleží na jejich tloušťce a průměru pánve.

Bezlepkové pohankové palačinky

Potřebujete 120 g pohankové mouky, 65 g univerzální bezlepkové mouky, 300 ml mléka, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¾ lžičky jedlé sody, ½ lžičky soli a 1 velké vejce.

Mléko rozmíchejte s citronovou šťávou, nechte zhruba 5 minut odpočinout. Poté do něj zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Do druhé mísy nasypte obě mouky, cukr, jedlou sodu a sůl. Promíchejte, doprostřed udělejte důlek a nalijte do něj mléčnou směs. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Smažte obvyklým způsobem.

Čím naplnit palačinky

Kromě klasické varianty, kterou představuje jahodová marmeláda se šlehačkou, existuje i spousta dalších možností, s čím palačinky podávat.

Sladké variace

  • Moučkový cukr + čerstvá citronová šťáva

  • Nutella + sekané ořechy + plátky čerstvých jahod

  • Řecký jogurt + karamelizovaný ananas

  • Mascarpone + cukr + mražené lesní ovoce

  • Čokoládová ganache + plátky banánu

  • Javorový sirup + pekanové ořechy

  • Kompotovaná mandarinka + zakysaná smetana

Slané variace

  • Ricotta + špenát + slaninový džem

  • Volské oko + strouhaný tvrdý sýr

  • Vejce + špenát + niva

  • Houbová praženice

  • Smetanový sýr + šunka + mletá červená paprika

  • Míchaná vejce + strouhaný parmazán

  • Uzený losos + lučina + čerstvé bylinky

Sladko-slané variace

  • Jablečné pyré + špetka skořice + kousky opečené slaniny

  • Plátky hermelínu + brusinkový džem

  • Tenká vrstva javorového sirupu + plátky křupavé slaniny

Tipy pro ještě lepší výsledek

  • Palačinkové těsto je vhodné nechat před přípravou chvíli odležet, vždy mu dovolte si odpočinout alespoň 5 minut. Pokud máte dostatek času, můžete dát těsto 30 minut vychladit do lednice.

  • Těsto nalévejte pouze na dobře rozehřátou pánev.

  • K nalití těsta na pánev používejte naběračku. Můžete tak nabrat dostatek těsta a nalít ho v jediném kroku.

  • Dbejte na to, aby bylo těsto na pánvi rozprostřené rovnoměrně, snadno toho docílíte zakroužením pánve ihned po nalití těsta.

  • Jakmile těsto utuhne, udělají se na něm drobné puchýřky a začne se odlepovat od pánve, je nejvyšší čas placku otočit.

  • K otočení používejte obracečku na palačinky, snížíte tím riziko, že se těsto potrhá.

  • Palačinky jsou nejchutnější, pokud se podávají ještě čerstvé.

Zdroje: kingarthurbaking.com, erudus.com, sainsburysmagazine.co.uk, thespruceeats.com, inspiredtaste.net

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 4.10.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama