Málo masa a k medvědovi na česnek. Správný recept na jarní lehký jídelníček

Nejrůznější druhy půstů drželi naši předci od pradávna. Půst měl náboženský význam, měl tělo i duši očistit a připravit na nový začátek. Zároveň přicházel půst v období nedostatku surovin. Dnes se odlehčeným jídelníčkem můžeme inspirovat, zbavit se únavy a dobít potřebnou energii.

Reklama

Jarní odlehčený jídelníček

Jarní měsíce jsou ideální dobou, kdy byste měli vsadit na lehce stravitelná jídla plná energie a vitamínů. Rozhodně se nepouštějte do dlouhodobých půstů o zeleninových šťávách nebo hladovek. Také chemické koktejly či zázračné pilulky mohou víc uškodit než prospět. Stačí drobná úprava jídelníčku a velmi rychle porazíte jarní únavu i melancholickou náladu. Brzy budete plni energie, pryč budou zažívací potíže, bude se vám lépe spát a zmizí část zimních tukových zásob.

Vše se zeleninou

Jednoduché pravidlo na jarní odlehčený jídelníček by znělo, jezte vždy zeleninu. Každý pokrm by měl být doprovázen konzumací zeleniny. Položte ruku na prázdný talíř. Přibližně takovou velikost by měla mít porce zeleniny konzumovaná ke každému jídlu, včetně drobných svačinek.

Libová masa

Snižte počet dní, ve kterých máte v jídelníčku zastoupeno červené maso a nahraďte jej rybou, libovým masem nebo luštěninovým pokrmem. Zcela vyřaďte uzeniny a kupujte pouze kvalitní šunku s vysokým obsahem masa.

I naši předci dodržovali půst, nejedli červené maso, ale nahradili jej masem rybím, omezili alkohol a vařili více kaší z různých druhů obilovin. Do jídel se v postním období přidávalo minimum tuku, jedla se kořenová zelenina a kysané zelí.

Ochuťte jídlo chytře

Celá řada bylinek a koření má očistné účinky, zároveň skvěle podtrhnou chuť pokrmů. Přidávejte do jídel čerstvě nastrouhaný zázvor, česnek nebo vyzkoušejte kurkumu, koriandr, římský kmín či čerstvě mletý černý pepř. Do sladkých pokrmů nezapomeňte přidat skořici.

Reklama

Rychlá a snadná úprava

Asi není třeba zdůrazňovat, že byste měli vyřadit smažené pokrmy. Je ideální doba na vyzkoušení zdravých způsobů přípravy jídla. Zkuste vařit v páře, připravujte dušené pokrmy z jednoho hrnce, zalíbí se vám pomalé vaření nebo příprava v horkovzdušné fritéze.

Vybírejte minutková jídla bez omáček, dopřejte si krátce propečené steaky, část přílohy nahraďte zeleninou.

Sezonně a lokálně

Na trzích se začínají objevovat první ředkvičky, jarní cibulka a některé druhy salátů. Ochutnejte jídla s chřestem a vše provoňte čerstvě nasekanými bylinkami. Každá příloha může být sypaná sekanými kopřivami, petrželkou, pažitkou, medvědím česnekem nebo pampeliškou. Bavit vás bude i domácí klíčení semen. Naklíčená semena skvěle dozdobí přílohu, dochutí saláty nebo polévky.

Zapátrejte v okolí, jistě najdete producenta domácích vajec. Ty zařazujte co nejčastěji na snídani.

Polévky a nápoje

Namísto tradičních večeří s pečivem nebo plnohodnotného teplého jídla zařaďte do jídelníčku polévky. Navečer jsou vhodné zeleninové krémy nebo luštěninové polévky. Musíte však vybrat luštěniny, které nepatří mezi nadýmavé druhy. Výborná je červená čočka nebo adzuki fazole.

Omezte kávu a nahraďte ji bylinnými čaji. Po celý den popíjejte vodu, nejlépe ochucenou citronovou šťávou. V jarním období prospějí tělu nejrůznější odvary, zkuste domácí přípravu kopřivového čaje, pampeliškového nebo sedmikráskového odvaru. Pamatujte na to, že nejvíce tělu prospějete, když ohlídáte pitný režim. Je to voda, která z těla odplaví škodlivé látky.

Na jaře kvaste

Dodejte tělu co největší dávku probiotik. Vyzkoušejte doma kvašenou zeleninu, třeba oblíbené kimči nebo tradiční kysané zelí. Vyměňte bílé pečivo za kváskový chléb, kupujte více bílých jogurtů nebo si připravte domácí kefír.

Aktivní relaxace

O prospěšnosti procházek nemůže být pochyb. V jarním období se snažte co nejčastěji vyrazit za město do přírody, pohled na svěží zeleň uklidňuje a nabíjí pozitivní energií. Znovu vyrazte na kolo nebo na brusle.

Jarní období by mělo být obdobím kompletní očisty. Vytřiďte doma staré věci, zbavte se nepotřebných zbytečností, uzavřete nepříjemná trápení a dopřejte si více odpočinku.

Zdroje: TheManual.com, EatingWell.com, RealFoods.co.uk, In-Sight.com, SeasonalFoodGuide.org

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 27.5.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama