Zdraví a diety
- Podtémata:
- Hubnutí
Zimní jídelníček postavte na zahřívacích potravinách
Jistě jste již zaslechli, že se potraviny dle čínské medicíny rozdělují na zahřívací, ochlazovací a neutrální. V zimním období zařazujte do jídelníčku co nejčastěji potraviny zahřívací a potraviny neutrální. Představíme vám potraviny, po kterých se tělo příjemně zahřeje zevnitř.
Bulvový versus řapíkatý celer: Který je zdravější?
O tom, že je konzumace zeleniny zdravá, snad nikdo nepochybuje. Jednotlivé druhy se však liší obsahem mikroživin, a proto je důležité zachovat pestrost na talíři. Jak si vede bulvový a řapíkatý celer? A máme po některém z nich sáhnout častěji?
Které vitamíny nám v zimě chybí a jak je doplnit
V zimním období je třeba doplňovat vitamíny a minerály. Pomohou vám posílit imunitu a vyhnout se rýmě a nachlazení. Také jsou důležitým spojencem proti podzimní a zimní únavě. Nestačí jen stále skloňovaný vitamín C, zjistěte, co tělu v zimním období chybí.
Máte často hlad a problémy s trávením? Může za to vláknina
Stále kručící žaludek, dráždivá chuť na sladkosti, časté pocity hladu a problémy s vylučováním mohou ukazovat na nedostatek vlákniny ve stravě. Když se na vlákninu zaměříte, budete zdravější a dost možná i štíhlejší.
Skryté nebezpečí: Zelenina a ovoce, které se nesmí jíst syrové
Zelenina a ovoce jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a celé řady důležitých mikroživin. Dopřávat bychom si je proto měli pravidelně. Některé druhy se ale nesmí jít syrové. Může jít dokonce o zdraví. Které z nich patří na talíř až po tepelné úpravě?