Lívance si můžete připravovat z různých druhů mouky, třeba i z pohankové, nebojte se toho.
Jejich názvy jistě znáte, ale vybavíte si jejich chuť? Možná stěží. Pohanka, jáhly a kroupy se téměř vytratily z našeho jídelníčku. Všechny však splňují pravidla zdravé výživy a patří na náš stůl.
Pohanka je bezlepková potravina se zajímavou chutí. Oblíbená je zvláště ve slovinské kuchyni, kde ji najdete i v dezertech. U nás je občas využívaná jako příloha, ale stále není rozšířená natolik, jak by si zasloužila.
Pohanka je lehce stravitelná a má vysoký obsah rutinu, vápníku, železa, zinku a vitamínů řady B. Vyhledávaná je zejména pro zmíněný rutin. Ten je zapotřebí pro zdraví srdce a cév, ale umí pomoci i s celulitidou. Rutin tělo vstřebává lépe, když společně s pohankou přidáte vitamin C (zeleninovou oblohu). Pohanka snižuje množství cholesterolu v krvi a napomáhá játrům k regeneraci. Zároveň je pohanka bohatá na bílkoviny.
Lívance si můžete připravovat z různých druhů mouky, třeba i z pohankové, nebojte se toho.
Pohanka je určitě výbornou přílohou k pečenému masu i rybě. Dá se přidávat do polévek nebo je možné z ní uvařit kaši. Pohankovou moukou můžete zahušťovat namísto bílé mouky. Zakoupit můžete i pohankové lupínky či koláče.
Pokud si na chuť pohanky teprve zvykáte, přidávejte ji napůl s rýží. Získáte zajímavou přílohu. Stejně můžete postupovat s pohankovou moukou a péci s polovinou množství pohankové mouky a polovinou množství bílé mouky.
Zajímavou alternativou je nechat pohanku naklíčit a přidat ji do salátů.
Na pohanku se stále docela zapomíná, proto vyzkoušejte třeba variantu nasladko, a to pohankovou kaši. Je to navíc bezlepková surovina, tudíž je vhodná pro každého, kdo lepek nesmí nebo ho konzumovat nechce.
Dost možná jste jáhly zatím neochutnali, ale určitě jste o nich slyšeli. Jáhly jsou loupané proso a mají neutrální chuť, proto se dají upravit na mnoho způsobů. Naši předci si jáhly dopřávali i několikrát týdně, než je vyměnili za exotickou rýži.
Jáhly jsou bezlepkovou potravinou s vysokým podílem vlákniny. Obsahují zinek, draslík, hořčík, fosfor, měď a železo. Jáhly jsou lehce stravitelné a rozhodně patří i do dětského jídelníčku. Mají malé množství tuků, ale vysoký obsah bílkovin a sacharidů. Jsou vhodným zdrojem energie.
Jáhly jsou asi jeden milimetr velké žluté kuličky, které se pomalu vytrácejí z našich jídelníčků. Ve středověku byla cena jáhlů velmi vysoká a vařilo se z nich pouze sváteční jídlo. V dnešní době je vystřídala rýže a brambory a objevují se většinou pouze ve zdravých receptech. Za standardní přílohu je bohužel již považovat nemůžeme.
Jáhly můžete připravit jako jahelnou kaši nebo jako známý jahelník. Vařené jsou zajímavou přílohou, ale dají se použít i do polévek. Jáhly slouží pro zahuštění pokrmů nebo do směsi mletého masa při přípravě sekané a karbanátků. Dají se míchat s pomazánkami, bramborovou kaší nebo müsli.
Nejen ovesnou kaší živ je člověk, dnes si zkusíme pochutnat na jáhelné. Také se vám zdá, že se třeba právě na jáhly v kuchyni dost zapomíná?
Máte rádi nákypy? Dnes mám pro vás zdravější verzi v podobě švestkového jahelníku. Nejen, že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu i potřebný zdroj vitamínů a vlákninu. Jáhly totiž obsahují hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo, zinek, vitamin B1 a B2. Řadí se mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, vlastní spoustu vlákniny a jsou velmi vhodné pro redukční dietu. A kromě toho, jsou bezlepkové. Obsažený křemík, významný antioxidant, podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vla…
Jáhly je před vařením nutné důkladně vyprat a spařit horkou vodou, aby ztratily charakteristickou nahořklou chuť.
Ječné kroupy jsou potravinou, která má čestné místo v jídelníčku zdravé výživy. Už gladiátoři si je přidávali do stravy, aby měli více síly. Kroupy zasytí a zahřejí v chladném období. Zařadit byste je měli i do jídelníčku malých dětí. Z krup je prospěšný i odvar a jsou vhodné k zevnímu použití.
Kroupy jsou bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin, vitamínů B, draslíku, vápníku, železa i selenu. Kroupy jsou prevencí onemocnění kardiovaskulárního systému, prospívají trávení a pomáhají proti zácpě. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a ulevují žlučníku. Od nepaměti se používají při léčbě zánětů a infekcí močových cest.
Kroupami je možné nahradit tradiční přílohy, připravit je podobně jako rizoto nebo je používat do nejrůznějších polévek. Hodí se do zeleninových salátů, připravují se jako kaše nebo jako zapečený houbový kuba. Uvařené a namleté se dají použít na placky nebo knedlíčky.
Podzimní období je tady a pro mě to znamená období teplých polévek 🙂
Kroupy během vaření zvětší objem až trojnásobně, proto používejte jen malé množství. Pro zkrácení doby varu je možné je předem namočit, podobně jako luštěniny.
Od: Iva V, 4.2.2021