Polévka ze špagetové dýně má velmi jemnou chuť. Doplněná o další zeleninu chutná skvěle. Kdo má rád může přidat chilli a polévku udělat pikantnější.
Zatímco okrasné dýně jsou oblíbenou podzimní dekorací, jedlé odrůdy mají své místo v kuchyni. Existuje mnoho báječných, a navíc chutných odrůd dýní, stejně jako spousta vynikajících receptů na slané i sladké dýňové pokrmy.
Patří k menším odrůdám, její hmotnost se pohybuje v přibližném rozmezí 0,5 až 3 kg. Většinou má sytě oranžovou barvu slupky i dužiny. Vyniká jemnou nasládlou chutí s ořechovými podtóny. V kuchyni se s ní dobře pracuje, stačí totiž vydlabat semínka. Slupku není třeba loupat, při tepelné úpravě krásně změkne.
Pro máslovou dýni je typický protáhlý hruškovitý tvar, přičemž semínka se nachází pouze v její širší části. Má světlejší krémovou slupku a oranžovou dužinu. Její chuť je velice jemná, nasládlá a oříšková. Často se považuje za jednu z vůbec nejchutnějších odrůd. Slupka není příliš tvrdá, proto ji lze snadno odstranit. Při pečení je možné slupku ponechat.
Má oválný tvar, zlatavě žlutou slupku a světle žlutou dužinu. A právě dužina špagetové dýně má zvláštní strukturu, která se během tepelné úpravy sama rozpadá na vlákna. Ta svým tvarem připomínají slavné italské těstoviny. Tato odrůda má velice lahodnou chuť, avšak není příliš sladká. To z ní činí ideálního adepta především pro přípravu slaných pokrmů.
Muškátovou dýni je snadné rozpoznat. Nejenže má výrazný žebrovaný povrch, ale v době zralosti je na slupce přítomno charakteristické bělavé ojínění. Barva této odrůdy dýně může být velmi variabilní od zelené až po sytě oranžovou. Za pozornost stojí také její úctyhodná velikost, která je nezřídka až několik desítek kilogramů. Muškátovou dýni je třeba před zpracováním oloupat. A jak již název napovídá, její příjemná chuť se přirovnává k muškátovému oříšku.
Existuje celá řada dalších báječných receptů, ve kterých se používá dýně. Nemusíte se proto děsit nadúrody na zahrádce, v kuchyni je spousta možností, jak s dýní experimentovat. Za vyzkoušení stojí do slaných i sladkých jídel.
Slavnou dýňovou polévku je možné uvařit na mnoho způsobů. Bezkonkurenční je polévka z dýně, která je zjemněná smetanou a ozdobená dýňovými semínky. Orientální příchuť propůjčí dýňové polévce kari koření, a pokud máte rádi ostrost, můžete použít pikantní chilli.
Polévka ze špagetové dýně má velmi jemnou chuť. Doplněná o další zeleninu chutná skvěle. Kdo má rád může přidat chilli a polévku udělat pikantnější.
Z dýně lze připravit vynikající pyré, které představuje zajímavou alternativu ke klasické bramborové kaši. Hodí se například jako odlehčená zeleninová příloha k rozličným masovým pokrmům. A pokud se pyré připraví na sladký způsob, dá se použít dokonce jako netradiční náplň koláčů z kynutého těsta.
Vyzkoušejte občas něco neobvyklého, co jste třeba ještě neochutnali. Třeba právě falafelové kuličky.
Těstoviny mohou být servírovány s jemnou dýňovou omáčkou. Vynikající jsou také špagety s restovanými kousky dýně a parmazánem nebo zapečené dýňové těstoviny. Chuťové vlastnosti dýně se dobře kombinují i s rýží
Netradiční kombinace, která chutná báječně. Těstoviny s oříšky jsou dobrým zdrojem energie a řepa s dýní obsahují řadu vitamínů.
Protože má většina jedlých odrůd dýní nasládlou až sladkou chuť s oříškovým nádechem, uplatní se dobře i v rozličných buchtách, moučnících a koláčích. Dýně se přidává buď přímo do těsta, nebo může sloužit jako chutná nádivka.
Sezónu dýní máme v plném proudu a jelikož je úspěšná, tak se můžeme pustit do pečení dýňových buchet.
Zavařování představuje skvělý způsob, jak efektivně zpracovat nadúrodu dýní ze zahrádky. Vyrobit lze například kompot na způsob zavařeného ananasu. Vynikající je i džem, ve kterém se kromě dýně používají jablka. Milovníci ostřejších chutí mohou vyzkoušet pikantní dýňové chutney, do kterého se přidává chilli paprička a zázvor.
Dýně je zelenina plná vitamínů a minerálů. Obsahuje velké množství vitamínu A, podobně jako další oranžová zelenina - mrkev. Dále je dýně bohatá na vitamíny skupiny B, zejména na kyselinu listovou. Její konzumací doplníte do těla také omega-3 mastné kyseliny a z minerálů pak hořčík, vápník, fosfor, železo a měď. Je to zkrátka velmi zdravá plodina, ze které můžete vykouzlit spoustu zajímavých receptů. Znáte ten na dýňový džem? S opečenými celozrnnými tousty vytvoří výživově hodnotnou snídani. Obz…
Září, blíží se podzim a s ním přichází sezóna dýní. Tato zelenina si rok od roku získává v tuzemsku stále větší popularitu. Stálicí českých a moravských obědů se již dávno stala například dýňová polévka z dýně Hokkaidó. Věděli jste ale, že z této sytě oranžové zeleniny můžete vyrobit velmi chutný kompot? Vyzkoušejte ho!
Bohatý zdroj provitaminu A
Antioxidant (přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem)
Podpora imunitního systému
Napomáhá udržovat zdravý zrak
Vhodná do redukčního jídelníčku při hubnutí
Pozitivně působí na kardiovaskulární systém
Blahodárný vliv na pokožku
Zdroje: naturespride.eu, healthline.com/nutrition/pumpkin, healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds, sicilianicreativiincucina.it
Od: Jitka Kučová, 19.5.2022