Recept na luxusní cibulové kroužky
Budete potřebovat 1 velkou cibuli, ½ šálku hladké mouky, 1 zarovnanou lžíci prášku do pečiva, 1 lžíci uzené papriky, 1 vejce, ¾ šálku mléka, 1 lžičku pepře, 1 lžičku soli, strouhanku na obalení a olej na smažení.
Cibuli oloupejte, opláchněte a nakrájejte na silnější plátky. Každý plátek opatrně rozdělte na kroužky, ty nejmenší ponechte stranou (můžete je později využít do jiného receptu). Kroužky obalujte ve směsi vytvořené z mouky, prášku do pečiva a uzené papriky. Zbylou moučnou směs smíchejte s vejcem, solí a pepřem. Důkladně ji rozmíchejte metličkou nebo vidličkou, aby v ní nezůstaly hrudky. Cibulové kroužky obalte nejprve v této směsi a na závěr ještě ve strouhance.
Cibulové kroužky smažte na rozpálené pánvi s olejem dozlatova. Jsou křehké, křupavé a příjemně sladké. Hodí se jako drobné pohoštění k pivu nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Recept na grilovanou červenou cibuli
Budete potřebovat červenou cibuli (množství dle potřeby), extra panenský olivový olej, sůl a pepř.
Cibuli oloupejte, omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte pepřem se solí. Rozpalte grilovací pánev nebo gril a cibuli grilujte přibližně 4 až 5 minut z každé strany, dokud se nerozvoní a nezměkne.
Grilovanou cibuli můžete podávat jako předkrm, přílohu k masu nebo s ní oživit domácí vegetariánské burgery, sendviče či pizzu.
Recept na plněnou cibuli s vůní slaniny
Budete potřebovat 4 cibule, 2 malé cukety, 1 stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku bazalky, 1 lžičku tymiánu, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ½ šálku strouhanky, 4 plátky slaniny, ¼ šálku strouhaného parmazánu a ¼ šálku kuřecího vývaru.
Cibule oloupejte a pouze lehce seřízněte spodní části s kořínky. Dejte ji na 20 až 30 minut vařit do osolené vody. Po vychladnutí odkrojte asi ¼ horní části a vnitřek tak, aby cibule i dál držela pohromadě.
Vydlabanou část cibule nasekejte na kousky a společně s pokrájenou cuketou a podrceným česnekem osmažte na pánvi s olejem, dokud se zelenina nerozvoní. Slaninu pokrájejte nadrobno a rovněž orestujte dozlatova.
V míse smíchejte zeleninovou směs se slaninou, strouhankou a parmazánem. Dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Poté směsí naplňte vydlabané cibule a naskládejte je do zapékacího pekáče nebo misky. Zalijte kuřecím vývarem a v troubě vyhřáté na 170 °C pečte zhruba 45 minut.
Recept na cibulový dip k chipsům
Budete potřebovat 2 a ½ šálku nadrobno krájené cibule, ½ šálku zakysané smetany, ¼ šálku majonézy, 120 g taveného sýra, 3 lžíce másla, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře, ½ lžičky sušeného cibulového prášku a ¼ lžičky chilli koření.
Na pánvi nechte rozpustit máslo. Přidejte nakrájenou cibuli, sůl, pepř, cibulový prášek a chilli. Na středním plamenu restujte 5 minut. Poté stáhněte plamen na minimum a za občasného míchání smažte dalších 20 až 25 minut, dokud se cibule nezkaramelizuje. Nechte vychladnout a prozatím odložte stranou.
V misce smíchejte tavený sýr, zakysanou smetanu a majonézu. Přidejte cibuli a znovu důkladně promíchejte. Alespoň na 2 hodiny vložte do lednice, aby se jednotlivé chutě propojily. Před podáváním z lednice zavčas vytáhněte, dip se servíruje při pokojové teplotě.
Cibulový dip můžete ozdobit nasekanou pažitkou. Je vynikající k bramborovým chipsům. Odlehčenou verzi získáte, pokud nahradíte zakysanou smetanu nízkotučným jogurtem.
Zkuste také další recepty z cibule
Pomazánka na chleba, dip, ochucení salátu, na to vše se dá použít tento cibulový dip.
Vyrobte si neobvyklou marmeládu. Její příprava zabere jen pár minut a vystačíte si se základními surovinami. A co pak s ní? Perfektně se hodí k domácím hamburgerům, ke grilovanému masu nebo jen tak na topinku. Cibuli můžete použít jak bílou, tak červenou. Jen nezapomeňte podle barvy cibule změnit také barvu vína.
Zdroje: mylatinatable.com, loveandlemons.com, tasteofhome.com, recipetineats.com