Medové perníčky
- Přidat foto
-
Reklama
Jen málokteré cukroví patří k vánočním svátkům více než medové perníčky. U nás porazily i druhé v pořadí, vanilkové rohlíčky. A protože je máme opravdu rádi, chystáme je s oblibou i během velikonočních svátků. Je to lahodná a trvanlivá dobrota, upečte si ji i během roku!
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Připravíme si vodní lázeň. Do velkého hrnce nalijeme vodu, na něj položíme větší mísu a zapneme sporák.
2.
Do mísy nasypeme cukr, přidáme med a máslo. Přisypeme perníkové koření a počkáme až se máslo a cukr zcela rozpustí. Stále mícháme. Směs bude mírně teplá, v žádném případě nesmí být horká.
3.
Hustou kaši necháme chvíli vychladnout a přimícháme vejce. Dobře prošleháme.
4.
Mouku smícháme s jedlou sodou a vmícháme do směsi. Dobře propracujeme, nejlépe ručně na válu. Těsto se nesmí lepit, jestli se lepí, přisypte mouku. Jakmile je těsto dobře propracované a nelepí, dáme do sáčku, utěsníme a necháme v lednici do druhého dne.
5.
Těsto vytáhneme z lednice alespoň 1 hodinu před vykrajováním. Nachystáme si plechy, celkem zaplníme asi 8 plechů. Plech vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 220 °C. Rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrajujeme vánoční motivy, skládáme na plech. Vykrojené perníčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Použijte silikonový štěteček.
6.
Dáme upéct do trouby, doba pečení je asi 15 – 20 minut, podle typu ohřevu. Jakmile se perníček nafoukne, už pečeme jen krátce, maximálně 5 minut.
7.
Není potřeba hledat rady, jak na měkké perníčky. Perníčky, které jsou správně upečeny, jsou měkké hned. Pokud jsou tvrdé, pekli jste je dlouho a je třeba nechat je několik týdnů změknout. Dlouze pečený perníček je z druhé strany tmavý.
8.
Hotové perníčky namáčíme z poloviny do čokolády nebo zdobíme cukrářskou hmotou. Pokud pustíte ke zdobení děti, nebudete mít sice umělecké dílo, ale mnohem větší radost z výsledku.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: | 2 hod celkem |
Množství: | 20 × porce |
Autor: | Iva V |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 4 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
265.92 kcal |
Protein |
5.31 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
48.18 g
18.56 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
5.30 g
2.91 g
|
Reklama
Reklama