Borůvkový koláč

Tento ovocný koláč je ideální volbou pro milovníky borůvek! Těsto je lehké a nadýchané díky vyšlehanému sněhu z bílků, a borůvky, které jsou v něm hojně zastoupeny, dodávají sladkou a svěží chuť. Koláč je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí k odpolední kávě nebo jako lehký dezert. Vyzkoušejte ho s jakýmkoliv sezónním ovocem, ale s borůvkami je prostě nepřekonatelný!

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Necháme stranou.
2.
Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem, dokud nezískají světlou a nadýchanou konzistenci (cca 10 minut).
3.
K žloutkové směsi přidáme olej, mouku, prášek do pečiva, mléko a vodu. Vše důkladně prošleháme, dokud nezískáme hladké těsto.
4.
Opatrně a pomalu vmícháme vyšlehaný sníh z bílků do těsta, aby zůstalo nadýchané.
5.
Kulatou formu vyložíme pečicím papírem. Pokud nemáte pečicí papír, můžete formu vymazat máslem nebo olejem a vysypat moukou nebo strouhankou.
6.
Nalijeme připravené těsto do formy a na vrch rovnoměrně rozložíme borůvky (nebo jiné ovoce podle chuti).
7.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu přibližně 40 minut. Doba pečení se může lišit podle typu trouby, proto vyzkoušejte špejlí: pokud se těsto nelepí, je hotovo.
8.
Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 13.10.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
40 min vaření
1 hod celkem
Množství: 10 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 9 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
249.34 kcal
Protein
4.68 g
Sacharidy
z toho cukr
28.52 g
8.55 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
12.69 g
2.05 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama