Potraviny s vysokým obsahem hořčíku
Doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje v přibližném rozmezí 320 až 420 mg, kdy u mužů by se měl příjem pohybovat spíše u horní hranice, zatímco u žen může být o něco nižší.
Zajistit dostatečný přísun hořčíku prostřednictvím potravy není složité. Stačí jíst pravidelně ty potraviny, ve kterých je bohatě zastoupený.
1. Hořká čokoláda
Jednou z hlavních ingrediencí hořké čokolády je kakao. A ve 100 g kakaového prášku je obsaženo zhruba 499 mg hořčíku. Právě hořká čokoláda proto představuje vynikající způsob, jak tělu dopřát dostatek tohoto minerálu.
Čokoláda je navíc zdrojem prospěšných antioxidantů, které napomáhají chránit buňky před oxidativním stresem.
Snažte se vybírat kvalitní hořkou čokoládu, která obsahuje alespoň 70 % kakaa.
Hořká čokoláda je plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví. Je vyrobena z kakaových bobů a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě. Studie ukazují, že hořká čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních chorob.
2. Avokádo
Příznivci zdravé výživy si avokáda patřičně považují. V současnosti patří k vůbec nejoblíbenějším druhům ovoce. A vysoce ceněné je nejenom pro svou příjemnou chuť, ale také pro obsah živin, zdravých tuků a skvělou stravitelnost.
Ve 100 g avokáda je navíc obsaženo i 29 mg hořčíku.
3. Ořechy
O prospěšnosti konzumace ořechů snad ani nelze pochybovat. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, zdravých nenasycených tuků, stejně jako celé řady vitaminů a minerálních látek, mezi kterými nechybí ani hořčík.
100 g kešu ořechů obsahuje 292 mg hořčíku. V totožném množství mandlí najdeme 290 mg, v případně lískových ořechů 163 mg a vlašské ořechy se mohou pochlubit 158 mg hořčíku.
Milujete chuť medovníku, avšak v pečení si stále tolik nevěříte? Anebo jen máte doma přebytek vlašských ořechů a nevíte co s nimi? Jestliže jste si alespoň jednou odpověděli ano, recept na ořechovou buchtu s kondenzovaným mlékem je pro vás jako stvořený. Chuť této buchty se velice podobá medovníku, avšak příprava je opravdu jednoduchá, rychlá a těsto se připravuje podobně jako na bábovku. Proto jej zvládne připravit i úplný začátečník.
4. Semínka
Podobně jako ořechy by neměla chybět v jídelníčku ani rozličná semínka. I ona ukrývají množství mikroživin s pozitivním působením na lidské zdraví.
Většina semínek má vysoký obsah vlákniny a konzumací mnohých z nich lze tělu zajistit také dostatečný přísun hořčíku. A kolik tohoto minerálu je obsaženo ve 100 g semínek? Kupříkladu ve slunečnicových semínkách se jedná o 325 mg, sezamová semínka mají 351 mg a lněná semínka rovnou 392 mg hořčíku.
5. Luštěniny
Na luštěniny se často zapomíná, což je veliká škoda. V jídelníčku by měly mít své stálé místo. Představují důležitý rostlinný zdroj bílkovin, pyšní se nízkým glykemickým indexem a jsou bohaté na vlákninu.
Hrášek obsahuje 33 mg, čočka 36 mg, cizrna 115 mg a fazole 176 mg hořčíku na 100 g.
Luštěninová polévka se 3 druhy luštěnin je výborná na zahřátí i zasycení. S pečivem nahradí i hlavní chod. Vyzkoušejte netradiční černou čočku, žlutý hrách a cizrnu.
6. Banány
Toto protáhlé žluté ovoce s lahodnou sladkou chutí patří mezi nejpopulárnější druhy ovoce na světě.
Banány jsou rychlým zdrojem energie a jsou spojovány také s vysokým obsahem draslíku. Ale i hořčík je v nich zastoupený v nemalém množství. Ve 100 g banánů nalezneme 27 mg hořčíku, přičemž jeden banán váží průměrně zhruba 120 až 200 g.
Leží vám doma přebytek banánů a vy opravdu nevíte, co s nimi? Jestliže už se vám přejedl mug cake z banánu, koktejl, krtkův dort či jiné pochoutky, můžete si doma vyzkoušet banány usušit. K výrobě sušených banánů není nutné vlastnit sušičku na ovoce, jak si mnozí z vás jistě myslí. Vystačíte si i s klasickou troubou. Domácí sušené banány můžete připravovat několika způsoby. Co se týká cukru, tento není třeba na banány přidávat, pokud jsou banány opravdu dostatečně zralé. Chuť kupovaných sušen…
Mezi další potraviny, které jsou bohaté na obsah hořčíku, patří například obiloviny a pseudoobiloviny, tofu, tučné druhy ryb a listová zelenina.
Zdravotní benefity hořčíku
Hořčík neboli magnézium je důležitým minerálem, který se nachází v každé buňce lidského těla. V organismu plní celou řadu funkcí, je proto třeba dbát na jeho dostatečný příjem.
Kromě potravy může být vstřebatelný i přes kůži. Alternativně ho lze proto doplnit například koupelí v epsomské soli.
Podporuje a ovlivňuje stovky biochemických reakcích v těle
Nejenom vápník, ale také hořčík přispívá k dobrému zdraví kostí
Pozitivně působí na srdce a celý kardiovaskulární systém
Působí proti stresu, úzkostem a depresi
Je nezbytný pro zdravé svaly, může zvýšit výkonnost při cvičení
Má protizánětlivé účinky
Udržuje zdravou hladinu cukru v krvi
Zvyšuje kvalitu spánku, působí proti nespavosti
Může ulevit při bolestech hlavy
Pravděpodobně dokáže zmírnit příznaky premenstruačního syndromu (PMS)
Příjem hořčíku se doporučuje navýšit zejména během sportování, v případě fyzicky náročných činností a v období zvýšené stresové zátěže.
Zdroje: healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium, medicalnewstoday.com, healthline.com/nutrition/magnesium-benefits