Jablka v naší kuchyni
Jablko provází člověka již tisíce let. Jabloň se vyskytuje už v rajské zahradě, kde byla právě jablka důvodem vyhnání z Ráje. I v řecké mytologii se objevila jablka, která způsobila Trojskou válku.
Jabloně rostou po celém Česku. Dnes je spousta sadů nevyužitých a jablka zrají jen tak, bez odborné péče a postupně zplaňují. Kdysi se u nás hodně moštovalo, dnes už to není zvykem. Ale v malém množství se mošty opět navracejí na pulty obchodů především v biokvalitě.
Jablko je plné vitaminů, říká se, že pokud si dáte večer jablko, nemusíte si už čistit zuby. Obsahují vitamin C a vlákninu. Vitamíny je potřeba přijímat především ve stravě, protože je důležité jejich přirozené vstřebávání a na to je jablko ideální. Jeho pravidelná konzumace posiluje srdce a cévy, snižuje hladinu cukru v krvi a má pozitivní vliv na zažívací soustavu. Působí na zdraví dásní a protizánětlivě pro celý organismus.
Druhy jablek
Jablek je mnoho druhů, z nichž některé jsou velmi oblíbené. Na našich pultech můžete spatřit především Golden delicius, což je jablko žluté až zelené barvy, které je velmi sladké. Jonagold jsou jablka, která se vyskytují v žlutě červené barvě a hodí se spíše na vaření, můžete je však konzumovat i čerstvá, mají také sladkou chuť. Velmi hezké je jablko odrůdy rubín, které je vhodné i k dekoraci na stůl, obzvláště když je pěkně vyleštěné. Má lehce moučnou sladkou chuť.
Jablko spartan má rubínovou barvu a je velmi sladké, vyznačuje se větším množstvím šťávy a vysokou křupavostí. Hodí se ke skladování po celou zimu. Velmi krásná jsou jablka granny smith, které mají sytě zelenou barvu. Jsou nakyslá a hodí se do salátů nebo jako ozdoba na talíř.
Říká se: „Dejte si jedno jablko denně a budete ve fyzické i psychické pohodě. Je to opravdu tak?“
Sladké recepty
Jablka se hodí nejvíce na sladké recepty. U nás je nejvíce oblíbený štrůdl, také jablečná bublanina nebo koláč s jablky. Hodí se i na sušení, plátky, které jsou usušené, se nazývají křížaly a snadno si je můžete vyrobit i doma. Ani nemusíte mít sušičku, stačí je jen rozložit na síťku a nechat schnout na vzduchu. Nakrájejte je na tenké plátky, aby se brzy zbavily vody.
Výborné je pečené jablko, které si jen posypete skořicí a cukrem. Dáte jej upéct vcelku v troubě. Nebo jablka v županu, která se opékají v těstíčku.
Jablečný koláč s drobenkou
Jablečný koláč s drobenkou je výtečná svačinka, dezert po obědě ke kávě nebo jen tak. Náplň vám zajistí tu pořádnou porci jablek. Můžete ji zpevnit i pudinkem nebo přidat tvaroh.
Ingredience:
- 500 g jablek
- 250 g polohrubá mouka
- 150 g másla
- 100 g nasekaných mandlí
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- lžička skořice
- 100 g cukru
Na drobenku:
- 200 g hladké mouky na drobenku
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
Postup:
Jablka ostrouhejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. Prosypejte skořicí a trochou cukru, přidejte nasekané mandle.
Z mouky, cukru, másla, vejce a prášku do pečiva si připravte těsto, kterým vyložte formu. Poté posypejte jablečnou náplní.
Drobenku si vytvoříte tak, že zpěníte máslo a posypete cukrem s hladkou moukou. Zamícháte a vytvoří se vám hrudky, nechejte vychladnout, poté rozdrobte na koláč.
Pečte na 180 °C 45 minut, až bude drobenka opečená do zlatova.
Upečte si z jablek něco jiného než štrúdl. Jogurtová bábovka s čerstvými jablky vás nadchne. Díky jogurtu má velmi jemnou chuť i konzistenci. Jablka jí zase dávají specifickou vůni. Když jí uschováte do papírové krabice vyložené ubrousky spolu s dalšími jablíčky, vydrží i několik dní. To ale většinou nebývá třeba. Sní se rychle, třeba ke kávičce nebo na snídani.
Štrůdl je pro mě jeden z nejoblíbenějších moučníků. Klidně sním nohavici sama :)
Jablečné knedlíky jsou velmi rychlé na přípravu, chutnají skvěle a k jejich přípravě potřebujete jen jablka a mouku. Na posyp jsem použila máslo, cukr, strouhanku a chutnaly skvěle.
Slané recepty
Jablka se hodí i na slané recepty. Po takové kachně na jablkách se jen zapráší. Můžete je přidat i k vepřovému masu. Libové kotletě i bůčku. Jablka se dají i plnit. Jestliže rádi grilujete, přidejte k masu a zelenině také jablka. Výborné jsou grilované plátky jablek nebo také se sýrem či skořicí.
Kuře na jablkách
Kuře na jablkách je výborný podzimní oběd. Je to jednoduché jídlo, které se rychle připravuje. Jablka můžete zvolit obyčejná na pečení, například jonagold nebo idared. Ke kuřátku si dejte vařené brambory omaštěné máslem a posypané čerstvými bylinkami, například pažitkou nebo petrželkou.
Ingredience:
- kuře
- 5 jablek
- lžička majoránky
- česnek
- máslo
- 500 g brambor
- pažitka a petržel
- sůl
Postup:
Kuře omyjte a dejte do zapékací mísy. Jablka očistěte a nakrájejte na kousky. Přidejte ke kuřeti. Potřete kuře česnekem a posypejte majoránkou a solí.
Dejte na vrch lžičku másla, přilijte trochu vody pod maso a pečte v troubě na 200 °C nejdříve zakryté a pak jej odkryjte a dopečte na nižší teplotu. Průběžně podlévejte.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, uvařte v osolené vodě a přeceďte. Polijte rozpuštěným máslem a posypejte pažitkou s petrželkou.
Pečená kachna je výborný sváteční oběd pro celou rodinu. Začněte s pečením ráno a přidejte jablka a hrušku. Dokonale si pochutnáte.
Nápoje z jablek
Jestliže máte doma odšťavňovač, připravte si skvělé jablečné smoothie. Smíchejte jablka s hruškami, pomerančem, skořicí a trochou mrkve. Můžete si udělat také mošt, ze šťávy, kterou jen povaříte a dosladíte cukrem. Jestliže máte šťávy příliš, vyrobte si z ní svěží kvašený cider. Stačí jen přidat kvasinky nebo nechat jen tak a nechat odležet 2 měsíce. Ze zkvašené jablečné šťávy lze vyrobit i domácí ocet.
Co vás zahřeje úžasně v zimě je jablečný horký nápoj. Mošt nebo šťávu jen zahřejete v hrnci se skořicí a trochou citronu a dosladíte medem. Můžete jej smíchat i s hruškovým džusem, brusinkovým, rakytníkovým nebo třeba pomerančovým.
Podzimní smoothie
Podzimní smoothie je plné vitaminů a skvěle chutná. Využijete jablka, hrušky a také pomeranč. To vše přisladíte třtinovým cukrem a okořeníte skořicí.
Ingredience:
- jablko
- hruška
- pomeranč
- banán
- mrkev
- špetka skořice
- lžička třtinového cukru
Postup:
Zeleninu a ovoce očistěte a nakrájejte na kousky. Vložte do mixéru a pomixujte.
Přidejte skořici a cukr a chvíli ještě mixujte. Poté nalijte do sklenice a ozdobte brčkem. Na okraj můžete dát plátek pomeranče nebo jablka.
Vyzkoušejte také další jablečné recepty z naší sbírky.
Zdroje: healthline.com, apetitonline.cz