Zdraví a diety

Sezóna dýní je v plném proudu

Máme zde opět období dýní. Určitě se nebudeme bavit o tom, že si dýni můžete vydlabat na Halloween a vložit si do ní svíčku, ale povíme si něco o prospěšnosti dýně pro naše tělo a jak jí obohatit jídelníček.

Lipie sladká - aztécký cukr

Přírodní sladidla se v současnosti hojně prodávají či jsou přímo pěstovány na zahradě, a to především stévie sladká. Ale už jste slyšeli o lipii sladké? Toto sladidlo je ještě sladší než výše zmiňovaná stévie, avšak i přesto je vhodná pro osoby, kterým byl diagnostikován diabetes.

Junk food: 6 Potravin, které byste měli vynechat z vašeho jídelníčku

Staré pořekadlo zní „jsme to, co jíme“ a dle toho bychom si měli sestavovat i naše jídelníčky, ale víte, kterým potravinám se při konzumaci raději vyhnout? Junk food neboli nezdravé potraviny jsou výrobky nízké kvality, bohaté na konzervační látky, barviva a chemikálie. Mají vysoký obsah tuku a cukru. Patří zde jídlo z rychlého občerstvení, připravené sladké svačinky, perlivé nápoje, sladkosti a uzeniny.

Okurková sezóna

Okurková sezóna je tady, ale pokud myslíte, že mluvím o vžitém označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska, tak se mýlíte. Zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně typů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.

Je glutaman sodný opravdu škodlivý?

Glutaman je obchodní název pro glutamát, zejména glutamát sodný. Jako potravinářské aditivum představuje prášek bez barvy a vůně, zato masové chuti – tzv. umami.