Magazín o jídle a zdravém životním stylu
Výhody a rizika RAW stravování
RAW stravování se stalo v posledních letech velkým hitem. Propagují jej celebrity, otevírají se RAW restaurace, vydávají se RAW kuchařky. Co to přesně znamená, stravovat se podle RAW pravidel? Jak vypadá strava a jak se upravuje? Jaké výhody má vitariánská strava a existují i rizika?
Vanilka – koření s dlouhým příběhem
Intenzivní vanilková vůně je spojená s nejrůznějšími pokrmy. Vždyť kdo by nemiloval vanilkové rohlíčky, vanilkovou zmrzlinu, čokoládu nebo nejrůznější moučníky. Vanilka se přidává i do parfémů, tabáku nebo do Coca-Coly. Jedno z nejoblíbenějších a nejaromatičtějších koření má za sebou bohatou historii, a i dnes urazí od sklizně až na náš stůl velmi dlouhou cestu.
Co se skrývá za mnohdy až zázračnými schopnostmi superpotravin? Jsou to antioxidanty.
Acai berries, losos, avokádo a zelí to jsou jen pár ze stovek potravin, které jsou v posledních letech známy jako superpotraviny. Superpotravina je ale většinou opravdu jen marketingový název, který vás má přesvědčit, že potravina je plná živin, které posílí vaše zdraví a zlepší výkonnost.
Tradiční velikonoční pečení
Tradiční velikonoční pečivo, k němuž patří především beránek, jidáše a mazanec ve tvaru bochníku, se léty v mnoha rodinách rozšířilo o řadu dalších dobrot. Peče se drobné cukroví, podobně jako o vánocích, ale s tvary vajíček, oveček, zajíčků a dalších mláďátek symbolizujících jaro. Oblíbené jsou také malované perníčky a různě ochucené bábovky a jarní rolády. Cukroví a dortíky se často zdobí ovocem a pojídá s kopečky domácí šlehačky. Na Slovensku se například peče tvarožník.
Zdroj vápníku v potravinách
Vápník, latinsky Calcium, je nejvýznamnější prvek z řady kovů alkalických zemin, lehký, velmi reaktivní kov. Jako biogenní prvek je jedním ze základních stavebních kamenů buněk všech živých organizmů na této planetě.