Magazín o jídle a zdravém životním stylu

Jarní, podzimní, celoroční. Únavu vyženete průzkumem lednice

Jarní, podzimní, celoroční. Únavu vyženete průzkumem lednice

Ráno s nadšením vyskočíte z postele plni energie. Těšíte se na nový den a broukáte si oblíbenou melodii. Celé dopoledne se usmíváte. Že to není váš případ? Pak vás možná trápí dlouhodobá únava. Představíme vám potraviny, které bojují proti únavě a dodají vám dostatek energie. Některé z nich umí probudit hormony štěstí.

Ledová kostka s překvapením: 10 věcí, které můžete zamrazit v tvořítku na led

Ledová kostka s překvapením: 10 věcí, které můžete zamrazit v tvořítku na led

Obyčejné plastové tvořítko na led má mnohem větší potenciál, než většina lidí tuší. Kromě čistého ledu do nápojů v něm můžete zamrazit i bylinky, pesto, citronovou šťávu, vývar nebo třeba smaženou cibulku. Zamrazení navíc prodlouží životnost některých ingrediencí, které se v receptu používají pouze v malém množství, a tak byste je nestihli spotřebovat.

Jitka Kučová
19.6.2023
Proplachujte, restujte, nemíchejte. Jak správně vařit rýži

Proplachujte, restujte, nemíchejte. Jak správně vařit rýži

Uvařit rýži se zdá na první pohled jako jednoduchý úkol. Přesto mnozí opakují stále stejné chyby. Výsledkem je tvrdá nebo rozvařená rýže. Není nutné mít rýžovar, pokud se naučíte rýži správně připravovat. Poradíme vám i pár osvědčených receptů s rýží.

Všestranná cizrna: Doplní bílkoviny, podpoří trávení a zažene hlad

Všestranná cizrna: Doplní bílkoviny, podpoří trávení a zažene hlad

V našich končinách patří mezi luštěninami spíše k těm méně známým a používaným. Přesto má strávníkům rozhodně co nabídnout! Podobně jako čočka či fazole je plná vlákniny a kvalitních rostlinných bílkovin. Navíc příjemně překvapí oříškovo-máslovou chutí a v kuchyni ji využijete na stovky různých způsobů.

Jitka Kučová
15.6.2023
Léčivka z Himalájí stará 5 tisíc let, rebarbora. Jak ji využít v kuchyni?

Léčivka z Himalájí stará 5 tisíc let, rebarbora. Jak ji využít v kuchyni?

Rebarboru si můžete vychutnat mnohem dříve než ostatní druhy ovoce a zeleniny ze zahrádky. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, koláčům a dezertům propůjčuje nezaměnitelnou sladce-kyselou chuť. Jak využít rebarboru v kuchyni? Poradíme vám.