Několikrát jsem obíhala pekařství ve snaze sehnat nebalenou a nekrájenou veku. Po zklamání, že jsou jen na objednávku jsem musela přistoupit k vlastní výrobě. A chlebíčky nebyly nikdy lepší.
Připravujete se na Silvestra a hledáte inspiraci pro dokonalé silvestrovské pohoštění? Nový rok je za dveřmi, a tak jsme pro vás připravili pár receptů na silvestrovské pohoštění, které vám vstup do následujícího roku zcela určitě zpříjemní.
Na Silvestra chceme slavit a bavit se. Proto je nutné mít k alkoholu i co zakousnout. Vybrali jsme pro vás recepty, které se hodí k alkoholu a zároveň vydrží celou noc vypadat k nakousnutí.
Základem každé silvestrovské oslavy jsou chlebíčky. Nestihli jste koupit veku? Nevadí. Máte doma mouku, droždí, vejce, kousek másla a mléko? Pak si ji doma můžete upéct sami. Vyzkoušejte recept na máslovou veku a uvidíte, že jste nikdy lepší chlebíčky nejedli a hosté budou chtít znát tajemství šéfkuchaře.
Několikrát jsem obíhala pekařství ve snaze sehnat nebalenou a nekrájenou veku. Po zklamání, že jsou jen na objednávku jsem musela přistoupit k vlastní výrobě. A chlebíčky nebyly nikdy lepší.
Ať už jste se rozhodli veku upéct či nikoliv a máte kupovanou, pak je čas ji něčím natřít a ozdobit do finální chuti a vzhledu chlebíčků. Tradiční zdobení chlebíčků vejcem, šunkou, kyselou okurkou a sýrem podtrhneme ještě vhodnou pomazánkou či salátem a tím určíme finální chuť chlebíčků. Proto je nutné vybrat správnou pomazánku, která bude vhodná i při slavnostních situacích, kde se konzumuje alkohol.
Prvním tipem je pomazánka známá už z receptů našich babiček. Jedná se o recept na škvarkovou pomazánku, která se hodí nejen na chlebíčky, ale použít ji můžete také na topinky, jednohubky či jiné chuťovky. Výborně se hodí k alkoholu jako je pivo a víno.
Pomazánka, která je výborná k pivu a vínu, ale může posloužit třeba jako večeře. Kdo má rád pikantní, může přidat chilli koření.
V případě, že jste přešli na rostlinnou stravu a škvarky nejsou to pravé ořechové, vyzkoušejte recept na česnekovou pomazánku z tofu. K výrobě této pomazánky vám stačí pouze 3 ingredience a to je tofu, česnek a sojanéza a za pár minut máte pomazánku hotovou.
Když jsem přešla na rostlinnou stravu, tak česneková pomazánka byla jedna z věcí, u které jsem si řekla, to mi bude chybět. Vyzkoušela jsem ji pak s rostlinným sýrem, ale nebyla to ono. Pár let jsem ji neměla, ale pak jsem objevila, že někdo dělá pomazánky z kešu oříšků a někdo z tofu. Byla jsem k tomu trochu skeptická, ale nakonec jsem vyzkoušela variantu s tofu a určitě ne naposledy 🙂
Čekáte hosty, kteří nejsou vegetariáni ani vegani a rádi byste jim nabídli něco zdravého a zároveň uspokojili jejich chuťové buňky? Pro takovéto příležitosti tu mám recept na uzenou pomazánku. Ačkoliv by se mohlo zdát, že pomazánka je ze zbytků uzeného masa, není tomu tak. Masovou chuť jí dodává uzené tofu. Uvidíte, že zachutná všem.
Když vegan hostí zaryté "masožravce". Vyzkoušejte tuto pomazánku, jistě zachutná všem 🙂
Rychlá pomazánka z chilli a fazolí potěší ty z vás, kteří mají raději pikantnější jednohubky či chuťovky. Budete na ni potřebovat fazole v chilli omáčce, díky kterým je její chuť opravdu výrazná. V případě, že chcete dodat pomazánce větší grády, pak můžete i dochutit kapkou tabasca omáčky.
Pikantní fazole nejsou jen dobrou večeří, jsou také výborný základ pro nejrůznější pomazánky. Ostré jsou přesně akorát, na chuťovkách už vám nebude nic chybět.
Spěcháte a nemáte už čas jít nakoupit suroviny na pomazánky? V případě, že vám doma zbyly vejce, pár kyselých okurek, máslo a měkký sýr, pak je nejrychlejším řešením recept na rychlou vaječnou pomazánku a za cca 20 min. ji můžete mazat na jednohubky či chlebíčky.
Nesmrtelná pomazánka, která má nespočet variací. U nás je oblíbená jednoduchá příprava z taveného sýra. Po velikonočních svátcích se recept hodí nejvíce, ale uvítáte ji i během roku na nejrůznějších chuťovkách.
Pokud se chcete opravdu blýsknout a máte na přípravu silvestrovského pohoštění dostatek času, skvělou volbou je pomazánka camembert. Na chlebíčkách vypadá krásně a chutná stejně tak dobře díky jarní cibulce. Proto cibulku neměňte za žádnou jinou, chuť pomazánky by nebyla tak dobrá a výrazná.
Camembert pomazánka je výborná na bagety jako drobné pohoštění pro hosty. Zabere trochu více času na přípravu než běžné pomazánky, ale vypadá mnohem lépe. Rozhodně nenahrazujte lahůdkovou cibuli běžnou cibulí, pomazánka by ztratila výbornou chuť.
Také jednohubky a chuťovky, které na tento slavnostní večer připravíte, jsou velmi důležitým silvestrovským pokrmem. Ať už dáváte přednost bezmasé stravě či naopak, jednohubky mohou vypadat úžasně, jen vědět jak na to.
Nejen vegani a vegetariáni uvítají na svém silvestrovském stole zeleninové jednohubky. Už na první pohled vypadají k nakousnutí a krásně nazdobí slavnostní tabuli. Velmi originální a chutné jsou také bezpečivovité jednohubky, tedy jednohubky bez pečiva. Skládají se ze zeleniny, pomazánky a koření.
Blíží se návštěva a rádi byste je pohostili něčím zdravým? Zkuste zeleninové jednohubky.
Občas si prostě ráda hraji, s jídlem :) Miluji zeleninu a mohla bych ji jíst na tuny, takže další z řady jednoduchých snídaní, nebo jen lehká svačinka?
K vínu jsou výborné nivové tyčinky, které si také jednoduše připravíte doma. Upečené tyčinky vám vydrží celý silvestrovský večer. Podávat je můžete za tepla i za studena k bílému či červenému vínu.
Hosté za dveřmi a nemáte žádný nápad, co zajímavého servírovat. Výborné jsou nivové tyčinky. Chutnají skvěle teplé i studené. Jistě vám brzy zmizí z podnosů. Množství vyjde na 4 koláčové (pizza) plechy.
Chuťovky v podobě plněných vajec můžete připravit na 1000 způsobů, my jsme pro vás připravili 3 recepty, které můžete podávat také jako předkrm.
Česneková vejce jsou výborným předkrmem i chuťovkou k pivu. Vzhledem ke složení tohoto pokrmu je nutné vejce zkonzumovat co nejdříve od uvaření.
Pikantní předkrm a zároveň výborná chuťovka k pivu. Vypadají krásně a jsou připravené za pár minut.
Další recept se může zdát trochu netradiční, ale jako chuťovka či předkrm jsou plněná vejce s balkánským sýrem perfektní. Slaná chuť balkánského sýru dodá vejcím opravdu jedinečnou chuť a hosté budou obdivovat originalitu hostitelky.
Oblíbený předkrm, který se v české kuchyni připravuje ve stovkách různých kombinací. Tento je trochu netradiční. Vyzkoušejte variantu s balkánským sýrem.
A do třetice tu pro vás máme připravené vejce plněná pórkovou pomazánkou. Pomazánka je vhodná i pro natření na veku či jednohubky.
Plněná vejce se vždy hodí na oslavy a párty. Plnit můžete čímkoliv, vždy si pochutnáte a věřím, že své hosty překvapíte.
Pro další inspiraci se podívejte na recepty na chuťovky a pomazánky a vyberte si to, co vám bude chutnat nejvíce.
Přejeme vám šťastný nový rok a bohaté silvestrovské pohoštění!
Od: Marie, 24.12.2019