Kváskový chleba z žitné a kukuřičné mouky
- Přidat foto
-
Reklama
Výborný chleba z žitné a kukuřičné mouky, který vydrží dlouho vláčný. Základem je kvásek, který dnes bez problémů seženete v každém městě. Chleba není náročný na zpracování, ale vyžaduje delší dobu kynutí (kvásku a těsta), proto je vhodné rozvrhnout si pečení během víkendu.
Reklama
Ingredience
Těsto
Na posypání
Postup přípravy
1.
Nejprve si kvásek smícháme s vlažnou vodou a moukou. Mouku je vhodné přesít, těsto mnohem lépe nakyne. Kvásek dobře promícháme a necháme v pokojové teplotě pod fólií přes noc nebo alespoň 6 hodin.
2.
Z hotového kvásku si znovu uchovejte (odeberte) 1 polévkovou lžíci v menší skleničce. V lednici vydrží týden, víčko nešroubujte, pouze položte.
3.
Do hotového kvásku zamícháme ingredience na těsto. Nemixujte. Pracujte jemně s vařechou. Těsto hodně lepí. Po zamíchání nechejte v míse a pod fólií kynout alespoň 8 hodin. Pokud máte fólii těsně obepnutou kolem mísy, udělejte do ní pár menších dírek.
4.
Nakynuté těsto vložte do formy na biskupský chlebíček, rozetřete k okrajům a posypejte slunečnicovými semínky. Přikryjte alobalem a nechejte další hodinu kynout. Starší formy není třeba vymazávat.
5.
Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C pod alobalem asi 30 až 40 minut. Poté sundejte alobal a dopečte cca 10 minut kůrku.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
20 min příprava 40 min vaření 24 hod celkem |
Množství: | 15 × porce |
Autor: | Ráďa 78 |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 3 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
183.91 kcal |
Protein |
3.74 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
34.00 g
1.55 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
2.74 g
0.25 g
|
Reklama
Reklama