Popularita pórku v historii
Víte, že pórek je příbuzný česneku? Jeho původ vychází z divokého druhu Allium ampeloprasum a řadí se z botanického hlediska do rodu Allium (česnek). Pěstovat se začal v jižní Evropě a jihozápadní Asii a dochované zmínky jsou o něm i ve Starém zákoně. Oblíben byl také ve starověkém Egyptě, Římě i Řecku. Jeho popularita byla tak veliká, že políčka, na kterých byl pór pěstován, měla speciální název „Porrinae". A není se čemu divit. Obsahuje totiž léčivé látky, vitamíny a minerály, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus.
Blahodárné účinky pórku na lidský organismus
Pórek obsahuje vitamíny B, C, E, karoten a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, mangan, selen a železo. Už ve starověku lidé věřili tomu, že se jedná o přírodní léčivo a používali pórek nejen jako ingredienci do jídla, ale také na nejrůznější zdravotní problémy.
100 g | 1 ks | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 61 kcal | 176.9 kcal |
Protein | 1.5 g | 4.35 g |
Sacharidy | 12.35 g | 35.82 g |
z toho cukry | 3.9 g | 11.31 g |
Tuk | 0.3 g | 0.87 g |
nasycené mastné kyseliny | 0.04 g | 0.12 g |
mononenasycené MK | 0 g | 0.01 g |
polynenasycené MK | 0.17 g | 0.48 g |
Vláknina | 1.8 g | 5.22 g |
B6 (Pyridoxin) | 17.92% * | 51.98% * |
Vitamín C | 13.33% * | 38.67% * |
Vitamín A | 55.57% * | 161.14% * |
Vitamín K | 39.17% * | 113.58% * |
Vitamín E | 6.13% * | 17.79% * |
Železo | 26.25% * | 76.13% * |
Vápník | 5.9% * | 17.11% * |
Fosfor | 5% * | 14.5% * |
Hořčík | 6.67% * | 19.33% * |
Selen | 1.82% * | 5.27% * |
* z doporučené denní dávky | zdroj dat: USDA |
Blahodárné účinky pórku pro lidský organismus:
- Pórek povzbuzuje chuť k jídlu
- Posiluje imunitní systém
- Podporuje správné fungování střev a čistí žaludek od bakterií
- Snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá při onemocnění DNOU
Jak vybírat pórek aneb jdeme nakupovat
Jak vybírat pórek v obchodě nebo na tržnici? Rozhodně očima a kontrolovat byste měli především délku jeho vyběleného stvolu, která by oproti listové části, měla být delší. Dalším důležitým aspektem je také barva listů. Listy zdravého a čerstvého pórku mají krásně zelenou barvu.
Naopak pokud pór není čerstvý, konečky listů mohou být zabarveny do žluta. Průměr stvolu se doporučuje mezi 3,5 -- 4 cm, v případě, že dokážete od oka průměr odhadnout, pak do výběru zařaďte i tento faktor. U tlustších stvolů je riziko, že bude hodně tuhý. Pokud máte možnost, vypěstujte si vlastní pórek a obohaťte svou zahrádku o tuto často opomíjenou, a přitom tak zdravou zeleninu. V dalším odstavci vám poradíme, jak na to.
Jak a kdy pěstovat pórek
Ačkoliv pro pěstování pórku máme v ČR výtečné podmínky, bohužel se na našich zahrádkách pěstuje velmi málo. Existují několik druhů pórku, které můžeme rozdělit dle pěstování na zimní -- ozimé odrůdy a podzimní a letní odrůdy. Rozdíl je především v čase výsevu, přesazování, vegetační době a velikosti či průměru zralého pórku.
Zatímco ozimé odrůdy se vysévají začátkem května a přesazují se za 5-6 týdnů, tedy na konci června. Vegetační doba je více než 200 dní. Výsev podzimních a letních odrůd začíná již v dubnu. Ideálně na konci dubna a přesazují se do připravených rýh na záhoně začátkem června. Vegetační doba je maximálně 150 dnů. Výhodou u zimních odrůd je především jejich snášenlivost mrazu při pěstování. Dokážou zvládnout až -15 °C, aniž by to ublížilo kvalitě pórku.
Zatímco letní pór je potřeba sklidit už v červenci, zimní pór můžete nechat v půdě až do září a průběžně vyrývat. Rozdíl je také ve velikosti a jeho průměru vyběleného stvolu. Letní odrůdy jsou slabší a vyšší, zatímco zimní naopak kratší a průměr vyběleného stvolu často přesahuje 6 cm.
Využití pórku v kuchyni
Pórek se v kuchyni používá na nejrůznější způsoby. Skvěle se hodí na vaření, zapékání, i jako ozdoba při přípravě chuťovek, salátů či chlebíčků. Nahradit s ním můžete cibuli. Oproti ní má sladší a méně výraznou chuť. Nejvíce se přidává do polévek a různých zeleninových omáček.
12 receptů s pórkem, které stojí za to vyzkoušet
Zařaďte pórek do svého jídelníčku třeba hned a vyzkoušejte recepty ze všech koutů České republiky. Pórek v nich samozřejmě hraje hlavní roli.
Pórkové polévky na 5 různých způsobů
Hledáte polévku, jejíž příprava nezabere moc času a zachutná fakt každému? Smetanová pórková polévka bude to pravé pro vás. Příprava je jednoduchá, stačí vám k tomu jen pár surovin a chutná i mužské části rodiny i když ze začátku nevěřili, že to tak bude. Výborná je s opečenou houskou nebo krutóny.
Pórková polévka není zahuštěná moukou, takže je vhodná i pro lidi, stravující se bez lepku. Přesto je sytá a má velmi jemnou chuť.
Krásně hustá pórková polévka, kterou připravíte bez nutnosti zahušťovat moukou. Hodí se i jako snídaně nebo večeře.
Výborná polévka, která je díky pečlivému rozmixování krásně hladká. Zahuštěná je výtečnou pohankou, proto nezatíží vaše zažívání.
Polévka ze svěží jarní zeleniny chutná výborně a díky muškátovému oříšku nádherně voní. Pórek už je k dostání po celý rok, není důvod, proč si tuto polévku nedopřát častěji.
Pomazánky a chuťovky s pórkem
Lehká a zdravá pomazánka s výraznou a příjemně kyselkavou chutí. Když ji použijete na chuťovky už není třeba žádná další ingredience.
Plněná vejce se vždy hodí na oslavy a párty. Plnit můžete čímkoliv, vždy si pochutnáte a věřím, že své hosty překvapíte.
5x hlavní jídla s pórkem
Rýže jako příloha nemusí být vůbec nudná a nezajímavá. Pár ingrediencí a minuta navíc a máte nesrovnatelně lepší chuťový zážitek.
Low carb placky jsou zahuštěné lněnou moukou. Uzenina vevnitř je bezlepkový párek, ale můžete použít jakékoliv uzené maso. Při smažení to chce trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to.
Pomalu pečené šťavnaté maso získá díky pórku jemnou chuť. Hodí se k bramborové příloze nebo k rýži.
Těstoviny se dají připravit opravdu na desítky způsobů. Je to rychlé a chutné jídlo, jako i náš dnešní recept.
Opět mám pro vás jeden recept doplněný o dýni Hokaido. Vyzkoušejte, dýňová sezóna ještě neskončila.
Další recepty třeba na zákusek po dobrém obědě s pórkem najdete v ekuchařce. Stačí si jen vybrat. Dobrou chuť!