Magazín o jídle a zdravém životním stylu
Kapary: Netradiční dobrota provoněná slunečným Středomořím
Jsou poměrně malé, poněkud šišaté a nazelenalé. Kapary možná neokouzlí na první pohled, ale do jejich chuti je snadné se zamilovat. Je to však podobné jako s olivami. Buď je milujete, nebo nemusíte. A pokud patříte k té první skupině a kaparů se nemůžete nabažit, můžete si zkusit vyrobit jejich alternativu dokonce i doma.
Je mléko pohlazení pro zdraví nebo mu škodí?
Mléko a mléčné produkty dětem doporučíme bez váhání a dokážeme připojit i mnoho argumentů, proč jsou mléčné produkty zdraví prospěšné. U dospělého jsme ale často na vážkách. Kolik mléčných produktů bychom měli konzumovat v dospělém věku?
Alkohol k jídlu? V případě těchto potravin se mu raději vyhněte
Jste zvyklí si dát pořádnou večeři předtím, než vyrazíte na party? Anebo si k oblíbenému alkoholickému nápoji s oblibou dopřáváte něco dobrého na zub? Pak raději zpozorněte, alkohol se totiž s některými druhy potravin příliš nemusí. A právě nevhodná kombinace jídla a alkoholu může být tou hlavní příčinou, proč se druhý den necítíte dobře.
Pohanková, hrachová, sójová. Bezlepková mouka není jenom jedna
Mouka patří mezi základní suroviny pro přípravu pečiva a celé škály dalších pokrmů. Nedílnou součástí většiny tradičních českých jídel je pšeničná mouka, která je ale kvůli obsahu lepku zapovězena pro celiaky. Naštěstí existuje i přirozeně bezlepková mouka. Ta má často zajímavé chuťové vlastnosti, a proto stojí za vyzkoušení i tehdy, pokud není třeba se lepku vyhýbat.
Základní suroviny, které by v kuchyni nikdy neměly chybět
Vždy se hodí mít po ruce základní balíček ingrediencí, ze kterých lze snadno ukuchtit nějakou dobrotu. Nečekaná návštěva, zavřený obchod nebo rozbité auto už vám poté nebudou dělat takové vrásky na čele. Stačí si jen jednoduše pohlídat, aby byly základní suroviny doma stále k dispozici a pravidelně doplňovat jejich zásoby.