Magazín o jídle a zdravém životním stylu

Svaly i mozek hořčík milují. Dopřejte jim ho, stačí správně jíst

Svaly i mozek hořčík milují. Dopřejte jim ho, stačí správně jíst

Co spojuje hořkou čokoládu, ořechy a banány? Kromě skvělé chuti jsou bohatým zdrojem hořčíku. Ale nejenom ony. Které potraviny bychom měli do jídelníčku zahrnout, aby v něm bylo dostatečné množství hořčíku? A proč je tento minerál vlastně důležitý?

Jitka Kučová
25.5.2022
Smažené pokrmy nejsou v plavkové sezóně tabu. Smažte zdravěji

Smažené pokrmy nejsou v plavkové sezóně tabu. Smažte zdravěji

Smažený pokrm je chutný, křupavý, oblíbený, ale vysoce kalorický. Je to jedna z prvních věcí, kterou vám dietní režimy zakáží. Abyste netoužili po řízcích a smažáku tak, že si je musíte dát třikrát týdně, naučte se smažit zdravě.

Proti zánětům lze bojovat i jídlem. Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Proti zánětům lze bojovat i jídlem. Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Ačkoliv je zánět v mnoha případech prospěšný, protože přispívá k vypořádání se s infekcí a urychluje uzdravení po zranění, zejména chronický zánět v těle má spíše negativní dopady. Zklidnit tyto nežádoucí zánětlivé procesy dokážou i některé druhy potravin. Které z nich to jsou?

Jitka Kučová
23.5.2022
Domácí zavařování zvládnete i bez hrnce

Domácí zavařování zvládnete i bez hrnce

Když je zapotřebí zavařit jen pár skleniček, určitě se vám nechte vytahovat zavařovací hrnec. Ukážeme vám, jak můžete doma zavařovat i bez těžkého hrnce. Zavařování bude rychlé a nenáročné. Můžete uchovat například vyloupaná ořechová jádra po dlouhé měsíce.

Není jen Hokkaido. Objevte úžasný svět dýní

Není jen Hokkaido. Objevte úžasný svět dýní

Zatímco okrasné dýně jsou oblíbenou podzimní dekorací, jedlé odrůdy mají své místo v kuchyni. Existuje mnoho báječných, a navíc chutných odrůd dýní, stejně jako spousta vynikajících receptů na slané i sladké dýňové pokrmy.

Jitka Kučová
19.5.2022