Magazín o jídle a zdravém životním stylu

Alkohol k jídlu? V případě těchto potravin se mu raději vyhněte

Alkohol k jídlu? V případě těchto potravin se mu raději vyhněte

Jste zvyklí si dát pořádnou večeři předtím, než vyrazíte na party? Anebo si k oblíbenému alkoholickému nápoji s oblibou dopřáváte něco dobrého na zub? Pak raději zpozorněte, alkohol se totiž s některými druhy potravin příliš nemusí. A právě nevhodná kombinace jídla a alkoholu může být tou hlavní příčinou, proč se druhý den necítíte dobře.

Jitka Kučová
6.5.2022
Pohanková, hrachová, sójová. Bezlepková mouka není jenom jedna

Pohanková, hrachová, sójová. Bezlepková mouka není jenom jedna

Mouka patří mezi základní suroviny pro přípravu pečiva a celé škály dalších pokrmů. Nedílnou součástí většiny tradičních českých jídel je pšeničná mouka, která je ale kvůli obsahu lepku zapovězena pro celiaky. Naštěstí existuje i přirozeně bezlepková mouka. Ta má často zajímavé chuťové vlastnosti, a proto stojí za vyzkoušení i tehdy, pokud není třeba se lepku vyhýbat.

Jitka Kučová
5.5.2022
Základní suroviny, které by v kuchyni nikdy neměly chybět

Základní suroviny, které by v kuchyni nikdy neměly chybět

Vždy se hodí mít po ruce základní balíček ingrediencí, ze kterých lze snadno ukuchtit nějakou dobrotu. Nečekaná návštěva, zavřený obchod nebo rozbité auto už vám poté nebudou dělat takové vrásky na čele. Stačí si jen jednoduše pohlídat, aby byly základní suroviny doma stále k dispozici a pravidelně doplňovat jejich zásoby.

Jitka Kučová
4.5.2022
Křupavá ředkvička: Čím je prospěšná a co z ní ukuchtit

Křupavá ředkvička: Čím je prospěšná a co z ní ukuchtit

Má roztomilý vzhled a chutný pálivý vnitřek. Jinak však příliš pozornosti většinou nepoutá. To je ale veliká škoda. Zdánlivě obyčejná ředkvička totiž může vnést do kuchyně příjemné oživení. Navíc ukrývá řadu cenných mikroživin a má léčivé vlastnosti. Perfektně se hodí také do redukčního jídelníčku.

Jitka Kučová
3.5.2022
5 nejdražších koření na světě: Stojí za to je vyzkoušet?

5 nejdražších koření na světě: Stojí za to je vyzkoušet?

S kořením se dá v kuchyni doslova čarovat. Pokrmům dokáže propůjčit zajímavější a výraznější chuť, leckdy jim dodá i barvu. Některé druhy koření se dokonce postarají o výjimečný a delikátní gastronomický zážitek s nádechem luxusu. Připravte se ale na to, že budete muset sáhnout hlouběji do peněženky.

Jitka Kučová
2.5.2022