Magazín o jídle a zdravém životním stylu
Křupavá ředkvička: Čím je prospěšná a co z ní ukuchtit
Má roztomilý vzhled a chutný pálivý vnitřek. Jinak však příliš pozornosti většinou nepoutá. To je ale veliká škoda. Zdánlivě obyčejná ředkvička totiž může vnést do kuchyně příjemné oživení. Navíc ukrývá řadu cenných mikroživin a má léčivé vlastnosti. Perfektně se hodí také do redukčního jídelníčku.
5 nejdražších koření na světě: Stojí za to je vyzkoušet?
S kořením se dá v kuchyni doslova čarovat. Pokrmům dokáže propůjčit zajímavější a výraznější chuť, leckdy jim dodá i barvu. Některé druhy koření se dokonce postarají o výjimečný a delikátní gastronomický zážitek s nádechem luxusu. Připravte se ale na to, že budete muset sáhnout hlouběji do peněženky.
Ovocné a zeleninové slupky je škoda vyhazovat. Víme, co s nimi
Dáváte slupky z ovoce a zeleniny na kompost nebo v horším případě jednoduše házíte do odpadkového koše? Pak děláte chybu, protože právě slupky jsou velice bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších cenných mikroživin. Uvádí se například, že přibližně 30 % celkového množství vlákniny obsažené v zelenině se nachází právě v její slupce!
Jak doplnit vitamin C? Se lžičníkem je to hračka!
Ačkoliv lžičník svým pojmenováním evokuje spíše nějaký šikovný příborník na lžíce, ve skutečnosti se jedná o poměrně nenápadnou rostlinu, která si libuje v přímořských lokalitách západní a severní Evropy. Ale nenechte se mýlit, pozornost si určitě zaslouží, je totiž vynikajícím zdrojem vitaminu C.
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy
Čerstvě natrhané pestrobarevné květy servírovaný pokrm nejenom netradičně ozdobí, ale často i zajímavě dochutí. Mnohé jedlé květy jsou navíc léčivé a ukrývají celou řadu mikroživin, což jim propůjčuje přidanou hodnotu. Při procházce rozkvetlou jarní přírodou si proto nezapomeňte natrhat voňavou kytičku. Část úlovku můžete poté zpracovat přímo v kuchyni.