Magazín o jídle a zdravém životním stylu
Ovocné a zeleninové slupky je škoda vyhazovat. Víme, co s nimi
Dáváte slupky z ovoce a zeleniny na kompost nebo v horším případě jednoduše házíte do odpadkového koše? Pak děláte chybu, protože právě slupky jsou velice bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších cenných mikroživin. Uvádí se například, že přibližně 30 % celkového množství vlákniny obsažené v zelenině se nachází právě v její slupce!
Jak doplnit vitamin C? Se lžičníkem je to hračka!
Ačkoliv lžičník svým pojmenováním evokuje spíše nějaký šikovný příborník na lžíce, ve skutečnosti se jedná o poměrně nenápadnou rostlinu, která si libuje v přímořských lokalitách západní a severní Evropy. Ale nenechte se mýlit, pozornost si určitě zaslouží, je totiž vynikajícím zdrojem vitaminu C.
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy
Čerstvě natrhané pestrobarevné květy servírovaný pokrm nejenom netradičně ozdobí, ale často i zajímavě dochutí. Mnohé jedlé květy jsou navíc léčivé a ukrývají celou řadu mikroživin, což jim propůjčuje přidanou hodnotu. Při procházce rozkvetlou jarní přírodou si proto nezapomeňte natrhat voňavou kytičku. Část úlovku můžete poté zpracovat přímo v kuchyni.
Kam za netradičními kulinářskými zážitky? Stačí si natrhat černý bez
Černého bezu si velice považovaly již naše babičky. A dobře věděly proč. Nejenže je skvělým pomocníkem při různorodých zdravotních obtížích, ale v kuchyni lze doslova čarovat s jeho voňavými květy a plody. Výsledky jsou mnohdy vskutku famózní. Pokud při vaření rádi experimentujete, černý bez si snadno zamilujete.
Jak na zelený úklid kuchyně
Běžné čisticí přípravky jsou plné chemie a životnímu prostředí příliš nesvědčí. Ty s nálepkou „eco friendly“ zase nepatří k těm nejlevnějším. Drtivou většinu těchto výrobků je ale možné nahradit několika jednoduchými prostředky, které má doma snad každý. Zajistí stejně efektivní, avšak zároveň levnější a ekologičtější úklid.