Připravili jsme pro vás nejlepší recepty na polévky z různých koutů České republiky. Vyzkoušejte třeba rajskou polévku, česnečku nebo pórkovou polévku hned na několik způsobů.
Rajská polévka
Rajská polévka je oblíbená nejen v české kuchyni, ale i ve slunné Itálii. Jak se říká, jiný kraj – jiný mrav, a to platí i u rajské polévky. Zatímco u nás v Čechách se vaří především z rajčatového protlaku v zahraničí se pro výraznější chuť používají čerstvá či konzervovaná rajčata. Možností a variací, jak připravit rajskou polévku je opravdu hodně, my pro vás připravili 4 různé recepty na rajskou polévku pokaždé jinak. Zkuste a uvidíte, který vám zachutná nejvíce.
Rajská polévka s vločkami a kuskusem vás rozhodně zasytí. Díky kuskusu a vločkám je velmi hustá a chilli jí dodá pikantní chuť. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
Opravdu hustá polévka, která zasytí. Díky chilli je příjemně pikantní s nasládlou chutí. Nebojte se přidat více vody, ovesné vločky a kuskus jí hodně vtáhnou.
Rajská polévka s bazalkou je českou klasikou. Bazalka má silnou aromatickou vůni, kořenitou chuť a provoní vám kuchyň. Recept je skvělý pro každého, kdo nehledá nic složitého a zároveň spoléhá na ověřenou kvalitu.
Tradiční a oblíbená rajská polévka s rýží provoněná bazalkou. Nasládlou chuť si oblíbí děti i dospělí.
A pojďme se podívat do slunné Itálie, která je proslulá svou kuchyní a řadí se mezi gurmánské světové špičky. Italská verze rajské polévky je oproti české kuchyni trochu složitější, nicméně výsledek je opravdu špičkový. Přidává se do ní sýr mascarpone, který zjemní chuť rajčat a dodá polévce smetanovou příchuť.
Itálie je země vůní, dobrého jídla a vína. My jsme se nechali inspirovat a vyzkoušeli výbornou rajskou polévku podle italského receptu s macarpone. Příprava této chutné polévky je opravdu rychlá a její chuť je díky přidání sýru mascarpone opravdu dokonalá. Pozor sýr mascarpone se přidává až na konec a je nutné, aby měl pokojovou teplotu. Díky tomu vám v polévce nevzniknou žmolky a budete jí mít krásně krémovou.
Zajímavý recept, především pro maminky, je rajská polévka se strouhankovými knedlíčky. Jednoduše místo rýže či těstovin do polévky přidáte strouhankové knedlíčky, které jsou u dětí velmi oblíbené.
Rajská polévka bývá oblíbená nejen u dětí. Zkuste drobnou proměnu a místo těstovin nebo rýže uvařte strouhankové knedlíčky.
Fazolová, hrachová či čočková polévka
V dobách našich babiček tvořily luštěniny základní surovinu v jídelníčcích. Maso bylo na jídelníčku jen občas, a protože lidský organismus potřebuje dostatek bílkovin, luštěniny tak byly jakousi náhradou za něj. I nyní jsou vyhledávané, a to především ve formě červené čočky, fazolí či hrachu. Červená čočka obsahuje velké množství vlákniny, železa, manganu, fosforu a také vitamin B6 nebo kyselinu listovou.
Pro vegany či vegetariány jsou luštěniny nepostradatelnými surovinami v jejich jídelníčcích. Receptů na polévky z luštěnin je nespočet. Vyzkoušet můžete čočkovou polévku s červenou řepou, ostrou fazolovou polévku, jednoduchou hrachovou polévku a dalších více než 40 receptů na polévky z luštěnin. Rozhodně je z čeho vybírat a obohatit domácí jídelníček tak můžete méně či více známými recepty.
Dýňová polévka na několik způsobů
Dýňová polévka se v České republice stala velmi oblíbenou teprve nedávno. Velmi často figuruje v dietních jídelníčcích, protože má velmi nízkou kalorickou hodnotu a až z 95% je tykvovitý plod dýně tvořen z vody. Dýně obsahuje také minerály (hořčík, železo, draslík, fosfor, železo, zinek), betakaroten a vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Její chuť je sice nasládlá, ale v případě, že nejste fanoušci sladkých polévek, snadno ji připravíte i naslano.
V naší nabídce receptů dýňových polévek najdete například smetanovou dýňovou polévku naslano, dýňový krém s tymiánem nebo specialitu pro vegany dýňovou polévku s kari kořením, kokosovým mlékem a tofu krutonky. Přejeme dobrou chuť!
Sezóna dýní tady bude co nevidět, dejme si tedy jeden recept na výbornou dýňovou polévku.
Dýně začínají dozrávat, proto je čas se poohlédnout po nějakém receptu. Dnes tady pro vás mám dýňovou polévku. Jelikož recept obsahuje smetanu a je tedy polévka tak dost sytá, můžete si ji dát i jako hlavní chod.
Tradiční i netradiční gulášová polévka
Klasika české kuchyně vždy byla a bude gulášová polévka, která se ve většině případů vaří z hovězího masa. Ovšem není to pravidlem. My pro vás máme připravený méně tradiční recept na gulášovou polévku z kuřecího masa. V případě, že upřednostňujete v „gulášovce“ hovězí maso, ale nemáte čas čekat až změkne, třeba vám přijde vhod recept na gulášovou polévku z mletého masa. Připraven pro vás máme i klasický recept na gulášovou polévku, jako od babičky s hovězím masem a bramborami, která zahřeje a zachutná určitě celé rodině.
Polévka je vhodná pro lidi, kteří se stravují bez lepku, ale taky pro ty, kteří si hlídají svou váhu a přitom mají chuť na gulášovku.
Rychle připravená gulášová polévka, protože k její přípravě používáte mleté maso. Nejlépe chutná zalitá hovězím vývarem, ale pokud nemáte při ruce, nevadí. Jistě si pochutnáte i tak.
Gulášová polévka zahřeje především v zimním období. Příprava receptu není nikterak složitá, ačkoliv doba vaření je delší. Závisí na změknutí a dušení hovězího masa, proto doporučuji maso nakrájet na co nejmenší kousky. Polévku si u nás oblíbily především děti.
Česnečka nejlepší vyprošťovák
Česnečka neboli česneková polévka je nejen super vyprošťovák, ale také velmi chutná polévka jejíž příprava vám nezabere moc času. Navíc o česneku se říká, že je přírodní antibiotikum, a proto pomáhá nejen při bolestech hlavy po probdělé noci, ale přijde vhod i na zahřátí v sychravých či zimních dnech.
Česnek obsahuje vitamíny A, B, C, selen, vápník a jód. Má pozitivní účinky na obranyschopnost organismu, pomáhá při trávení a je protizánětlivý. Česnečku můžete připravit hned na několik způsobů. Vyzkoušet můžete klasickou rychlou vyprošťovací s vejcem, krémovou nebo pro fajnšmekry, česnečku ze zapečeného česneku. Podívejte se na všechny naše recepty na česnečku a vyberte si tu, která vám zachutná nejvíce.
Pórková polévka
Dalším tipem je pórková polévka, která je jednoduchá a zároveň velmi chutná. Navíc také pórek je pro náš organismus velmi užitečný. V pórku je obsažen fosfor, který pozitivně ovlivňuje mozkovou činnost, ale také draslík a kyselina listová. Je vhodný pro lidi trpící dnou. Odvodňuje a má další blahodárné účinky na náš organismus. Pórková polévka vás zahřeje a rozhodně zachutná. Receptů na pórkovou polévku vyzkoušet můžete opět několik. Uvařit si ji můžete se smetanou nebo přidat pohanku či ovesné vločky.
Hledáte polévku, jejíž příprava nezabere moc času a zachutná fakt každému? Smetanová pórková polévka bude to pravé pro vás. Příprava je jednoduchá, stačí vám k tomu jen pár surovin a chutná i mužské části rodiny i když ze začátku nevěřili, že to tak bude. Výborná je s opečenou houskou nebo krutóny.
Nenašli jste tu polévku, kterou jste hledali a máte chuť na exotiku nebo třeba na bramboračku? Navštivte naší sekci polévky v Ekuchařce a vyberte si tu nejlepší pro vás.