Co se snídaní týče, každý to máme nastaveno jinak. Někdo je schopný běžně jíst již brzy ráno, někdo zase před desátou nepozře ani sousto. Jeden si s chutí dá snídani na vidličku, druhý miluje sladké.
Ať už si dáme sladkou či slanou variantu snídaně, základem je jíst v klidu. Nezapínejte si k snídani počítač, nevyřizujte u ní emaily či pracovní zprávy, ani nesledujte instagram nebo oblíbený seriál. Prostě si jen v klidu vychutnejte to, co máte na talíři.
Pokud si rádi pochutnáváte například na toastech a ovocných šťávách, investujte do kvalitních kuchyňských spotřebičů. Příprava snídaně potom pro vás bude radost a to se počítá.
Máte-li čas, nespěcháte do práce, klidně si snídani protáhněte. Za příznivého počasí můžete snídat venku, na balkóně či terase. Může být něco lepšího, než svěží vzduch a k tomu dobrota na talíři?
Nyní pro vás mám několik tipů na snídaně, které vám dodají energii, zasytí vás a nastartují pro celý zbytek dne.
Začneme slanou variantou.
Velice jednoduché a rychlé by bylo namazat si chleba s máslem a šunkou, ale co by z takové snídaně pro nás bylo přínosem? V podstatě nic.
Když už si ale připravíme nějakou dobrou pomazánku (avokádovou, vaječnou, tuňákovou nebo například hummus, zakousneme žitný chléb a zeleninu, je to rozhodně o 100% lepší, váš den začne zdravě a vyváženě.
Avokádo jsem do svých skoro 22 let neznala, lépe řečeno nikdy nejedla. Ale teď si ho s chutí občas zařadím do jídelníčku. Guacamole určitě každý zná, ale už jste někdy zkusili mixnout avokádo s jogurtem, majonézou, nebo třeba i tofu, či oblíbenou pomazánkou?
Volská oka nebo různé vaječné omelety doplněné spoustou zeleniny a třeba také luštěninami, vás rovněž spolehlivě zasytí a nakopnou energií.
Velmi chutná rychlovka jak k obědu tak například k večeři nebo větší svačině.
Palačinky nemusíme jíst pouze ve sladké variantě, ale také na slaný způsob. Plněné například sýrem či špenátem jsou vynikající. Představujete si také takto snídani na vidličku?
Věřili byste, že jsem ve 30 letech poprvé dělala palačinky? V dětství je mamča dělala, ale já je nikdy moc nemusela. Teď zpětně nechápu proč a zařazuji na jídelníček mezi oblíbená jídla 🙂 👍 Dnes si spolu uvaříme slanou variantu, takže pojďme na to 😉
Nasucho opečené toasty z tmavého chleba, vařená vejce, avokádo, tvrdý sýr a pestrá směs zeleniny… Tak může vypadat bohatý, obložený, snídaňový talíř.
Vyzkoušeli jste již slané muffiny? Je to vynikající tip i pro vyznavače nízkosacharidového stravování. K muffinům přidáme opět spoustu zeleniny, abychom dodali tělu dostatek vlákniny.
Máte-li rádi vejce ke snídani, vaječné muffiny se slaninou vás zajisté potěší. Můžete je připravit předem a ráno jen vytáhnout z lednice.
Rychlá nízkosacharidová snídaně. Vaječné muffiny můžete připravit klidně den dopředu. Nezapomeňte jen dobře vymazat formu nebo použít papírové košíčky.
Přesuneme se ke sladkým variantám snídaní.
Velice oblíbené jsou různé kaše, ať už domácí ovesná, jáhlová, rýžová či pohanková. Kaši ozdobíme ovocem, ořechy, kokosovými lupínky, v tomto se fantazii meze nekladou. Někdo miluje arašídové máslo, někdo datlový či čekankový sirup. Nazdobte si kaši čímkoliv, co máte rádi, a přidejte třeba čtvereček kvalitní čokolády.
Máte rádi sladké snídaně? Potom si uvařte domácí ovesnou kaši. Je to rychlé, zdravé a rozhodně si pochutnáte. My ji doma všichni milujeme.
Palačinky ze špaldové nebo celozrnné mouky, plněné ovocem, bílým jogurtem či zakysanou smetanou, je další tip na sladkou, zdravou snídani.
Sladká dobrota, kterou máte připravenou za pár minut. Potěší určitě děti. S domácí marmeládou nemá chybu a kdo se nebojí je otáčet vyhozením z pánve, přichystá i drobnou kuchařskou show.
Nejlepší palačinky jsou tenké a vláčné. K tomu je důležité mít správnou konzistenci těsta. Pokud budete mít těsto moc husté, nepovede se vám jej správně rozlít po pánvi. Dodržte proto uvedený poměr mléka a mouky, palačinky se zajisté povedou. Aby byly ještě lepší, přidejte do těsta kousek rozpuštěného másla. Těsto si můžete klidně připravit den předem a nechat v ledničce. Ráno pak budete mít palačinky ke snídani cobydup.
Už jste vyzkoušeli mug cake? Minimální čas na přípravu, ale vynikající chuť. Neznáte? Mrkněte na základní recept a pusťte se do přípravy. Mug cake se jí teplý, skvěle zasytí a v oblibě ho mají i sportovci. Příprava je velice jednoduchá. Potřebovat budete hrnek o objemu asi 300 ml a mikrovlnnou troubu. Připravit mug cake můžete i v klasické troubě v zapékací mističce nebo i v hrnku, pokud vydrží vyšší teplotu.
Na základní těsto potřebujete pouze tři suroviny, a to banán, ovesné vločky a vejce. Banán řádně rozmačkáte a přidáte k němu zbytek ingrediencí, pořádně promícháte, nalijete do hrnečku a vložíte do mikrovlnné trouby. Těsto by mělo být vláčné, případně můžete naředit kapkou vody či mléka, nebo zahustit přidáním vloček. Mug cake nabyde, takže těsto by mělo sahat maximálně jen do poloviny hrnku. V mikrovlnné troubě pečeme zhruba 3 minuty. Pokud chcete koláček z hrnečku vyklápět, raději ho vymažte a vysypte například strouhaným kokosem. Mug cake se podává teplý, ozdobený vším, co máte rádi, takže různými druhy ovoce, bílým jogurtem, medem, zakysankou, javorovým sirupem a podobně.
Pokud máte rádi tvaroh či bílý jogurt, můžete si ho k snídani dát s ovocem a domácí granolou nebo cereáliemi.
K snídani jsou vhodné také různé druhy lívanců, banánové, jogurtové, z cottage sýru a další. Opět zdobíme jogurtem či zakysanou smetanou, ovocem, lžičkou arašídového másla, hrstkou ořechů či kokosem nebo strouhanou, kvalitní čokoládou.
Zdravé lívance připravené rychle a jednoduše zachutnají všem členům rodiny.
Připravit si můžete také chia puding. Večer si zalijete chia semínka rostlinným nápojem, necháte přes noc v lednici bobtnat a ráno jen nazdobíte ovocem a tím, na co budete mít právě chuť.
Chia semínka jsou malý zázrak, který bychom měli do svého jídelníčku zařazovat pravidelně. Mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a rostlinného vápníku. Je to ideální zdroj bílkovin a vitamínu B15. Zlepšují imunitu, snižují krevní tlak, bolest kloubů i riziko osteoporózy. Mohla bych výčet kladů vypisovat ještě dlouho. Raději ale přejdeme k tomu, jak si z nich udělat skvělou snídani.
Pokud nejste milovníci bohatých snídaní, postačí vám například vydatné smoothie z ovoce, jogurtu a rostlinného mléka.
Nutričně bohaté smoothie, které vás zasytí až do oběda. Obsahuje zdravé tuky a také spousty bílkovin z řeckého jogurtu a mandlí. Pokud nemáte zrovna mandlové mléko, můžete použít jakékoli jiné.
Tolik k tipům na zdravé a vyvážené snídaně. Samozřejmě není vždy čas na dlouhé, ranní vysedávání u stolu. Ale spoustu receptů je opravdu časově nenáročných. A raději si o chvilku přivstaňte a na snídani si čas udělejte, než abyste za poklusu zakusovali smaženou koblihu ze stánku.