Chřestové rizoto

Toto chřestové rizoto je lahodné, krémové jídlo plné chuti a vůně. Je ideální jako hlavní chod nebo jako příloha k masu. Zelený chřest mu dodává svěží a delikátní chuť.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Očistíme chřest – odřízneme dřevnaté konce a nakrájíme ho na kousky (přibližně 4–5 cm dlouhé).
2.
V hrnci osmahneme chřest v jedné lžíci olivového oleje a části másla (asi 25 g) na středním ohni po dobu 3–4 minut, dokud nezměkne, ale zůstane křupavý. Poté vyjmeme a dáme stranou.
3.
Na pánvi zahřejeme zbytek olivového oleje a másla (asi 100 g) na středním ohni.
4.
Přidáme nakrájenou cibuli a smažíme, dokud nezměkne a nezprůhlední (asi 3–4 minuty).
5.
Přidáme rýži Arborio a mícháme, dokud se nezahřeje a nezíská lehce průhlednou barvu (asi 2 minuty).
6.
Zalijeme bílým vínem a vaříme, dokud se většina vína neodpaří (asi 2–3 minuty).
7.
Postupně přidáváme horký kuřecí vývar po naběračkách, přičemž každou dávku necháme téměř úplně vstřebat, než přidáme další (tento proces trvá přibližně 18–20 minut, dokud rýže není krémová a al dente).
8.
Na konci vaření přidáme osmahnutý chřest zpět do rizota a dobře promícháme.
9.
Odstavíme z ohně, dochutíme solí a pepřem, a přidáme nastrouhaný parmazán.
10.
Podáváme horké, posypané dalším parmazánem a případně ozdobené kousky čerstvého chřestu. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 23.10.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
30 min vaření
50 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 53 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
883.48 kcal
Protein
18.13 g
Sacharidy
z toho cukr
107.99 g
5.52 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
37.89 g
19.58 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama