V tomto článku najdete tipy a recepty na vegetariánské i masové speciality. Vyberte si menu, které vám a vašemu partnerovi zachutná nejvíce.
Valentýnské menu pro každého
Valentýnské menu s masovými pokrmy můžete vytvořit velmi rozmanité a plné různých druhů chutí i vůní. Na přípravu a čas jsou některé recepty náročnější, ale výsledek určitě stojí za to. Ať už máte raději hovězí či kuřecí maso, máme pro vás tipy, které prostě musíte ochutnat, a delší příprava pro takovou událost, jako je romantická večeře při svíčkách, se určitě vyplatí.
Pokud sdílíte domácnost s vegetariánem a přemýšlíte, jak připravit vegetariánské valentýnské menu, aby bylo chutné, vzhledově naprosto dokonalé a přitom obsahovalo veškeré potřebné látky prospěšné lidskému organismu, sestavte si s naší pomocí valentýnské menu pro vegetariány a zjistěte, jak je to jednoduché.
Předkrm z plněných rajčat
Jako tip na předkrm doporučujeme různé druhy plněných rajčat. Předkrm je lehký, chutný a i když na první pohled vypadá minimalisticky, chuťově každého překvapí. Uvnitř je totiž schované tajemství šéfkuchaře.
Máte rádi sýry a sýrové saláty? Pak vyzkoušejte recept, na rajčata plněná sýrovým salátem.
Pro skutečně speciální situace a oslavy doporučujeme vyzkoušet, rajčata plněná quinoou. Quinoa je oblíbena kvůli své vysoké nutriční hodnotě a obsahuje vysoké % bílkovin. Česky se tato rostlinka nazývá merlík chilský a krom jiného se z něj vyrábí mouka, která neobsahuje lepek.
Letošní úroda je opravdu štědrá a nejsem zrovna zavařovací typ, takže vymýšlím recepty jak to jen jde. Doufám, že to se mnou zvládnete a ještě chvíli vydržíte 🙂
Příprava plněných rajčat vám zabere maximálně 30 – 40 min. a výsledek rozhodně nikoho nezklame.
Masové předkrmy - sushi a pečené chuťovky
Na přípravu delší, ale skvěle se hodící pro speciální příležitosti jsou recepty na shushi. Jestliže váš partner touží ochutnat japonskou kuchyni pak sushi, podávané jako předkrm, bude dokonalý dárek, který ho už na začátku večeře velmi potěší. Recept je delší na přípravu, a tak nemusí být pro každého vhodný.
Je zdravé, je jemné a zcela mu propadnete. Pokud jste se také zamilovali do sushi není třeba se ho obávat. Přípravu doma zvládnete a ingredience jsou běžně dostupné v řadě supermarketů nebo objednáte na internetu. Kdo se sushi teprve začíná, potřebuje rohož na tvarování. Pro začátečníky je sushi maki tím nejlepším startem. K podávání si ještě připravte sushi sójovou omáčku a wasabi.
Obrácené sushi patří svou přípravou k náročnějším variantám sushi. Do jeho výroby se pusťte až když už jste si mírně techniku výroby sushi osahali. Podává se s nakládaným zázvorem na sushi, sójovou omáčkou a wasabi.
Pokud hledáte recept, který je snadný na přípravu a nezabere čas, vyzkoušejte pečené olivové chuťovky. Ačkoliv nejsou tak exotické, chutnají skvěle a připravené jsou za chvilku.
Skvělý předkrm, která sice dá trochu práce, ale bude chutnat. Nejlépe chutná ještě teplý a nemusíte se bát, že stihne vychladnout. Zmizí okamžitě.
Polévka, která překvapí na první pohled
Vybrali jsme pro vás 3 různé bezmasé polévky a krémy, které překvapí skutečně na první pohled a o chuti ani nemluvíme. Slavnostní příležitost si zaslouží i speciální polévku.
Toužíte po exotických chutích? Pak ochutnejte thajskou zeleninovou polévku s uzeným tofu. Fanoušky seriálu červený trpaslík překvapíte polévkou gazpacho, podávanou za studena. Barevně netradiční a zároveň velmi chutný krém z červeného zelí dodá valentýnskému menu šmrnc a vy budete sbírat body za originalitu.
Polévka se zajímavou chutí, rychlou přípravou a obsahem nahradila hlavní chod 🙂
Znáte seriál Červený trpaslík? Já ho mám velice ráda, proto jsem musela vyzkoušet proslulou polévku Gazpacho. Pokud seriál neznáte, doporučuji si pustit, abyste věděli, že polévka Gazpacho se podává studená 🙂
Miluji červené zelí, ale ruku na srdce, když vařím pro dvě osoby, někdy i jen pro sebe, jak mám tu obrovskou hlávku zelí zpracovat? 😀 Takže jsem se poprvé odhodlala a vyzkoušela uvařit krém 🙂
Masové vývary a speciality
Zbyly vám hovězí kosti nebo krůtí krk? Připravte chutný vývar z krůtího krku a hovězích kostí, který zahřeje a dodá sílu po celém dni.
Pro tuto polévku platí - čím déle vývar potáhnete (necháte probublávat), tím lépe. Polévky jsou must have podzimu i zimy. Ale kromě hlavního chodu jsou i výbornou snídaní, kdy tělo ráno dostane všechny potřebné živiny pro nastartování dne. O jeho pozitivních účincích při nachlazeních ani nemluvě. :-)
Poněkud netradičním receptem se může zdát polévka s masovými kuličkami z vepřového a krevet, ale její chuť vás překvapí svou rozmanitostí a i na talíři vypadá skvěle.
Do mísy dejte mleté vepřové, krevety nakrájené na jemno, pažitku, zázvor, osolte a opepřete. Promíchejte a vytvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku. Dejte stranou. Mezitím si připravíme vývar. Do hrnce dejte čistý vývar, přidejte zázvor, sojovou a ústřicovou omáčku, citronovou trávu a badyán. Přiveďte k varu a vařte zvolna 10 minut. Na pánvi rozehřejte olej a masové kuličky osmahněte ze všech stran dohněda. Poté je umístěte ještě na chvíli do vývaru, aby byly dobře uvařené. Nakonec přide…
Polévky podávejte, jak se říká, jen „tak na chuť“, nezapomínejte, že bude následovat ještě hlavní pokrm a desert.
Hlavní chod aneb specialita večera
A nyní přichází to nejdůležitější a to je hlavní chod. Ten by měl být něčím speciální. Začněme italskou kuchyní, která je jednou z nejvyhlášenějších na světě.
Těstoviny s italskou rajčatovou omáčkou, vodkou, smetanou a parmazánem provoní vaší kuchyň bazalkou, česnekem a parmazánem a dodají valentýnské večeři italskou atmosféru. Doplňte těstoviny sklenkou kvalitního vína, zapalte svíčky a nechte se obdivovat za tak báječné jídlo.
Do tohoto italského receptu budete potřebovat základ, kterým je [italská rajčatová omáčka](/recept/2162-italska-rajcatova-omacka). Tu si můžete připravit den dopředu a nechat v lednici přes noc odstát, aby se veškeré ingredience v ní propojily a výsledná chuť omáčky byla dokonalá. Jakmile máte omáčku připravenou, můžete se pustit do přípravy receptu na penne těstoviny, který vám zabere maximálně 40 min. Přejeme dobrou chuť!
S přípravou rajčatové omáčky doporučujeme začít už den předem. Nikoliv kvůli náročnosti, ale kvůli propojení chutí v omáčce. Druhý den, poznáte sami, je chuť omáčky mnohem intenzivnější.
Pokud vám parmazán jednoduše nevoní, anebo je předešlý recept pro vás časově náročnější a hledáte něco chutného a rychlého na přípravu pak vás rozhodně nezklamou plněné tortilly fazolemi, rýží a dalšími výbornými ingrediencemi.
U zahraniční inspirace ještě zůstaneme. Z francouzské kuchyně jsme pro vás vybrali zeleninovou pochoutku a tradiční francouzský pokrm s názvem Ratatouille. S tímto jídlem provoníte vaši kuchyň oreganem a zeleninou a francouzskými tlumenými šansony v pozadí, dodáte večeru nezapomenutelnou a romantickou atmosféru. Podávat ho můžete také jako předkrm.
Máte rádi animáky? Pokud ano, tak jistě znáte příběh o myšákovi, který miloval vaření 🙂 Film se jmenuje po skvělém receptu jménem Ratatouille 🙂 Recept je jednoduchý ale zároveň i složitý. Má mnoho variant, takže si můžete najít takový, který vyhovuje vám 🙂 Já tenhle pekáč málem snědla sama, jak se zelenina krásně rozpadala na jazyku. Ratatouille se dá podávat jako příloha, předkrm, ale opět i jako lehká večeře 🙂
Masové hlavní menu z různých typů masa
Začneme kuřecím masem a opravdu netradičním italským receptem na marinované kuře pečené na pomeranči a citronu. Příprava není složitá, jen je potřeba kuře nechat v marinádě naložené před tím, než ho dáte do trouby. Jako přílohu doporučujeme vařené či opečené brambory.
Jestli také rádi zkoušíte nové a netradiční chutě, pak doporučuji vyzkoušet marinované pečené kuře na citronu a pomeranči. Kuře naložené v marinádě a vycpané citrusovými plody chutná po upečení opravdu velmi delikátně. Příloha může být rýže i vařené či pečené brambory.
Ty se hodí i k dalšímu receptu, který je tentokrát z hovězího masa a to z té nejlepší části. Hovězí roštěná s výrazným zeleninovým sosem je další inspirací z Itálie. Pozor si dejte na délku pečení, ať roštěnou nevysušíte. Výsledek skutečně stojí za to.
Pokud hledáte specialitu, kterou byste připravili při významnější události či oslavě a jíte maso, pak vyzkoušejte hovězí roštěnou s výrazným zeleninovým sosem. Příprava receptu je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to. V případě že máte raději roštěnou více či méně propečenou nechte ji v troubě o 5 minut déle/méně.
A tip pro ty z vás, kteří preferují „lehčí večeři“ a rybí maso, vyzkoušejte lososa na česneku s fazolkami, který na talíři vypadá báječně a rozhodně u valentýnské večeře potěší směsí zajímavých chutí.
Dezert, jako sladké překvapení na konec
A nakonec nesmí chybět ani sladké překvapení. Dezert, který bude na první pohled vypadat neskutečně dobře a po celé výborné valentýnské večeři bude působit jako třešnička na dortu.
Cheesecake z řeckého jogurtu provoní vaší kuchyň medem, vanilkou a citrónem a navíc je oproti klasickému cheescaku méně kalorický. Nutné je použít originální řecký jogurt, nikoliv jeho napodobeniny.
Trošku jiný cheesecake, kde je sýr nahrazen řeckým jogurtem. Řecký jogurt je méně tučný a obsahuje více bílkovin. **Aby se cheesecake povedl, je důležité použít řecký jogurt, který je hustší než klasický. Pozor si dejte rovněž na "jogurt řeckého typu".** Pokud chcete cheesecake méně kalorický, použijte odtučněný jogurt a méně cukru. Před přípravou nechte jogurt alespoň hodinu při pokojové teplotě. Bude se tak s ním lépe pracovat.
New York cheesecake je klasická varianta se smetanovou jemnou chutí. Na ozdobu můžete použít jahody a šťávu z nich, nebo jiné ovoce.
Recept na klasický New York cheesecake. Dort je velice jemný kvůli přidané smetaně a krémovému sýru. Pro svěžejší chuť můžete zkusit přidat šťávu a kůru z citronu.
Další variantou je Hokaido cheescake dort, v kterém na místo sýru, použijete dýni Hokaido a tvaroh.
Krásně vybarvený a chuťově dokonalý dort, co nepotřebuje složité zdobení. Je nutné nechat jej odležet do druhého dne, ale čekání se vyplatí. Nejlepší čas pro přípravu je navečer.
Dvoubarevné pudinkové řezy jsou tu pro ty, co mají rádi svěží dezerty s originálním vzhledem a svěží chutí.
Dezert s neotřelým vzhledem, který si každý oblíbí. Díky krému z tvarohu a smetany je krásně svěží.
Na ekuchařce najdete také další recepty a inspiraci. Držíme palce, ať se vám valentýnská večeře povede a přejeme dobrou chuť a krásného Valentýna!