Avokádo

Avokádo je ovoce, které je v mnoha ohledech jedinečné. Ovoce je většinou plné sacharidů, kdežto avokádo obsahuje sacharidů minimum, oproti tomu je však velice tučné. Existuje spousta studií, které ukazují, že konzumace avokáda je zdraví prospěšná.

Složení

Jak již bylo řečeno v úvodu, avokádo je plné zdraví prospěšných tuků. Téměř 78% výživové hodnoty avokáda pochází z tuků.

Avokádo je také bohaté na draslík. Obsahuje jej dokonce více, než banány. Sto gramů dužiny avokáda obsahuje 15% doporučené denní dávky draslíku, pro porovnání banány pouze 10%. Několik studií ukazuje, že vyšší příjem draslíku souvisí se snížením krevního tlaku.

Další bohatě zastoupenou složkou v avokádu je vláknina. Sto gramů avokáda jí obsahuje téměř 7 gramů, což je 28% doporučené denní dávky. Vláknina je důležitá zejména pokud se snažíte zhubnout.

100 gramů avokáda dále obsahuje:

  • vitamín B5: 14% doporučené denní dávky (DDD)
  • vitamín B6: 14% DDD
  • vitamín C: 15% DDD
  • vitamín E: 10% DDD
  • kyselinu listovou: 23% DDD
  • vitamín K: 26% DDD

Druhy avokáda

U nás se prodávají zejména dva druhy, jsou to Haas a Fuerte. Rozeznáte je od sebe jak barvou, tak tvarem. Haas má hnědou slupku, bývá kulaté. Fuerte má naopak slupku zelenou a mívá tvar hrušky.

Zralost

Avokádo se prodává ve dvou variantách. Ready to eat (zkratka RTE) nebo k dozrání. Pokud koupíte avokádo ready to eat, bude měkké a připravené ke konzumaci hned, jak jej přinesete domů. Drobnou nevýhodou je však vyšší cena a také to, že bývá často zkažené. Kazí se zejména proto, že jej v obchodech lidé mačkají, protože chtějí zkusit jeho zralost.

Pokud koupíte avokádo k dozrání, toto se vám pravděpodobně nestane. Musíte si však počkat a nechat jej při pokojové teplotě několik dní dozrát.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Recepty obsahující Avokádo